Nutricionist Midhat Jašić preporučuje: Želite smršati, evo šta jesti za doručak, ručak i večeru

Objavljeno: 09.07.17 u 14:53 Autor: A. S.

Želite smršati, ali ne znate kako organizirati dnevni jelovnik.

Prof. dr. Midhat Jašić, nutricionista, ističe kako se do sada nijedna dijeta, na kojima oni koji ih u svijetu promoviraju zarađuju milione, nije pokazala učinkovitom, ali ni zdravom.

Za zdravo mršanje, prema riječima stručnjaka, najvažnije je unositi dovoljno vode, jesti raznovrsnu hranu sa dovoljno nutritivne gustine, ali u ograničenim količinama.

Unositi dovoljno vode

- Unos tečnosti, a najbolja je voda, presudan je za normalno funkcioniranje organizma, ali i mršanje. Naravno, količina unesene tečnosti za svaku osobu posebno se izračunava, jer potrebe za vodom nisu iste kod osobe koja ima 50 i one sa sto kilograma. Minimalna dnevna potreba za vodom dobija se tako što se tjelesna masa množi sa 30 grama (primjera radi 80 kilograma puta 30 grama dobit ćemo 2.400 mililitara, odnosno 2,4 litara). Naravno, u ljetnim mjesecima raste potreba za vodom, pa i o tome treba povesti računa - objašnjava Jašić.

Prvi dnevni obrok najbolje je početi sezonskim voćem (maline, kupine, breskve, kajsije, lubenica). Količina se, kaže Jašić, mjeri šakom, a idealno je pojesti jednu do dvije šake voća.

- Ugljikohidrati veoma su važni za doručak, jer se organizam tokom noći iscrpi. Najbolji izbor napravit ćete ako se odlučite za organski med i džemove, po mogućnosti domaće, jer je u njima najveći udio voća. Uz to pojedite jednu do dvije tanje kriške hljeba od cjelovitog zrna. Zdravim osobama preporučuju se i jaja uz komad pileće i pureće kvalitetne šunke. Količinu hrane najbolje je izvagati (količinu određuje nutricionist na osnovu uvida u vaš indeks tjelesne mase) i držati se zadatih smjernica tokom svakog obroka - kaže Jašić i dodaje kako bi starije osobe uz doručak i večeru trebale pojesti šaku orašastih plodova.

Za užinu najbolje je izabrati voće, a za drugi obrok ribu, piletinu ili iznutrice (džigericu) od životinja za koje znamo da su organski uzgajane.

- Onaj ko to sebi može priuštiti najbolje je da izabere odrezak od tune, bakalar, haringu, zubatac ili oradu uz kuhani krompir i barenu blitvu, barem dva puta sedmično. I piletina, najbolje pileća prsa bez kožice, odličan je izbor koji će vas, sa prilogom od povrća, zasititi, a nećete unijeti kalorije koje vam nisu potrebne. Nikako ne zaboravite na grahorice koje su veoma zdrave, a povrth toga su dijetalne. Crveno meso može jednom sedmično (teletina ili junetina lešo kuhani), janjeće pečenje jednom u dva, a jela sa roštilja jednom u tri mjeseca - naglašava Jašić, i ističe kako bi za drugi međuobrok trebalo izabrati jogurt ili kefir sa reduciranom količinom masnoće.

Uravnotežiti životne navike

Zadnji obrok u danu treba pojesti do 19 sati.

- Ako ste za ručak pojeli ribu, onda je piletina (manja šnicla) dobar izbor. Lisnato povrće (blitva, prasa, rabarbara, radič, zelena salata, špinat), pripremljeni uz dodatak maslinovog ulja, idealan je izbor za večeru, ali i palenta sa kiselim mlijekom - kaže Jašić.

Osim prehrane, za postizanje željene kilaže, a onda i njeno održavanje, važno je uravnotežiti vlastite životne navike, a to znači izbjegavati stres koliko je moguće, spavati dovoljno (osam sati dnevno) i biti fizički aktivni.