open-navfaktor-logo
search
Korisno
Nutricionisti objašnjavaju zašto su nam potrebni minerali
Probavni sistem slikovito bi predstavljao hodnik kojim prolazi naša hrana, a da putem ne naiđe na prepreku, moramo se pobrinuti sami. Kako to činiti, objašnjavaju nutricionisti.
08.05.2021. u 15:46
get url
text

Znamo da se naša crijeva zapravo nazivaju drugim mozgom i zaista nam ta neprestana komunikacija između crijeva i našeg pravog mozga omogućuje i dobro raspoloženje, smanjenje rizika od pretilosti, dobar imunitet te poboljšanje naših kognitivnih funkcija.

Kao i u bilo kojoj drugoj komunikaciji, razmjena informacija između dvije strane treba biti uravnotežena. Na pravilnoj prehrani, tjelovježbi i kvalitetnom snu svaki će organizam biti zahvalan, no još će radosniji biti ako mu pomognemo vitaminima i mineralima.

Iako su u organizmu potrebni u vrlo malim količinama, neki naučnici smatraju da su minerali čak i važniji od vitamina jer tijelo može sintetizirati i neke vitamine, ali nijedan mineral. Minerali su nositelji životnih funkcija, neobično važni za biohemijske procese. Za normalan je rad organizma potrebno oko osamnaest zasad poznatih minerala.

Jedan od najvažnijih za naš organizam, magnezij, mineral prisutan u prirodi, Zemljinoj kori, stijenama i vodi, a čak u spojevima i u fotografskoj leći, ima dvostruki pozitivni učinak – stimulativno djeluje na um i tijelo, a unesemo li ga u organizam, izazvat ćemo čak tri stotine reakcija.

Možda malo manje poznata većini ljudi jeste njegova uloga u probavnom sistemu. Osim što može malo potaknuti probavu u toj njenoj zadnjoj fazi, on je izrazito važan kako bi se hranjive tvari mogle apsorbirati u tijelu, riječi su nutricionista.

Uz razgradnju hrane upravo je apsorpcija hranjivih sastojaka jedna od vodećih uloga probavnog sistema. Loše regulirana probava često je uzrok mnogih tegoba, pa je važno dobro paziti na nju.

Osim magnezija u pravilnom radu probavnog sistema pomoći će i drugi minerali poput hidrogenkarbonata, sulfata i kalcija. Hidrogenkarbonati osiguravaju odgovarajuću pH-ravnotežu jednjaka i želuca. Oni na sebe vežu kiseline i tako smanjuju osjećaj žarenja kod žgaravice. Sulfati su najvažniji za održavanje zdrave probave s prirodnim laksativnim učinkom, a također poboljšavaju cirkulaciju krvi u želučanoj sluznici, dok kalcij igra važnu ulogu u razgradnji hranjivih tvari, zdravlju kostiju, normalnom funkcioniranju nervnog, mišićnog i vaskularnog sistema. Sve te minerale možemo pronaći u DONAT-u.

Donat ima poseban mineralni sistem ne samo u smislu količine tih minerala nego u jednoj odličnoj kombinaciji. Nisu to samo minerali nego i mineralne soli. Znači, on je izuzetno bogat magnezijem, kalcijem sulfatima, hidrogenkarbonatima i svi ti minerali i mineralne soli imaju određenu funkciju u svom organizmu.

DONAT mogu koristiti svi, a optimalna doza je pola litre dnevno. Najbolji savjet za urednu probavu je umjerenost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.