open-navfaktor-logo
search
Dobro je znati
Nutricionisti otkrivaju savjete: Kako se hraniti zdravo
Jedna od najvažnijih stvari koje trebamo uraditi kako bismo očuvali zdravlje, je hraniti se zdravo.
18.04.2022. u 16:26
get url
text

Biranje zdravih namnirnica spriječit će razvoj hroničnih stanja, poput bolesti srca i dijabetesa, ali to isto tako može pomoći onima koji već pate od određene bolesti da je drže pod kontrolom, piše portal Health.com.

Šta ustvari znači hraniti se zdravo?

Navike u prehrani razlikuju se od osobe do osobe, a glavni je cilj za početak utvrditi obrazac konzumiranja hrane i napitaka koji će vam pružiti potrebne nutrijente koji će podržavati cjelokupno zdravlje.

Kako započeti sa zdravom prehranom?

Stručnjaci odaju nekoliko strategija koje će vam pomoći da u život uvedete nove navike koje ćete dugo njegovati.

Počnite polako

Šanse su velike da na samom početku putovanja nećete znati puno o zdravoj prehrani, ali ne brinite se jer stvarno postoji puno toga što treba znati.

Nutricionistica Trisa Best savjetuje da je najbolje krenuti na početku polako, a jedan od pristupa može biti da svake sedmice u prehranu uvedete novo povrće.

Izaberite ono koje niste prije jeli i pripremite obrok prema novom receptu.

Ponavljate li to svake sedmice, na kraju ćete biti naoružani brojnim receptima sa zdravim namirnicama.

Bilježite šta jedete

Pametno je bilježiti šta se jede kako bismo mogli pratiti koliko su zdrave namirnice koje pripremamo.

Nutricionistica Lisa DeFazio slaže se s time te dodaje kako je pametno za početak na papir zapisati zašto želite jesti zdravo i to pročitati svaki dan.

Pratite i koje namirnice unosite i u kojoj količini. No, ako želite saznati što je vašem organizmu potrebno i kakva bi prehrana za vas bila najbolja, porazgovarajte prethodno s ljekarom ili nutricionistom koji vam može napraviti poseban i individualan plan prehrane.

Što manje procesuirane hrane

Ultra-procesuirana hrana pripremljena je na takav način da ćemo se lako prejesti, sadrži većinom i dodane šećere i soli, a često manjka nutrijenata i vitamina dok kalorija ima puno - dodaje nutricionista.

Umjesto toga pripremite sami hranu koju volite i u nju uključite zdrave namirnice.

Jedite više biljne hrane

Istraživanja su pokazala da vegani imaju više količine zdravih masnoća i antioksidansa u organizmu od onih koji ne prakticiraju tu prehranu, a razlog je vjerovatno u tome što unose cjelovite namirnice.

Naravno da ne morate prijeći potpuno u vegetarijance, ali možete isprobati fleksitarijansku dijetu koja je primarno vegetarijanska, ali ponekad se u prehranu uključuju životinjski proteini i smatra se jednom od najboljih dijeta na svijetu.

Neka na tanjiru bude najviše povća i povrća

Voće i povrće trebaju zauzimati najveći dio tanjira, a ostatak napunite čistim proteinima, poput puretine, sira i jaja.

Umjerenost je važna

Neke namirnice treba konzumirati umjereno, kao što su pekarski proizvodi. Isto tako, neke namirnice možete zamijeniti zdravijim. Umjesto bijele riže koristite brokulu, tjesteninu napravite od povrća umjesto brašna, a sendvičima dodajte puno salate.

Ne odričite se ugljikohidrata i masnoća

Oni su potrebni u svakom obroku zbog energije, smanjen unos ugljikohidrata samo će buditi osjećaj gladi.

Kako biste ih dodali u prehranu, možete koristiti zdrave masnoće poput avokada ili maslinovog ulja, a tu su i zobena kaša, riža, krompir ili tjestenina, koje je naravno potrebno jesti u malim količinama.

Pijte više vode

Ako do danas niste pili puno vode, a i niste ljubitelj te najzdravije tekućine, za početak zamijenite nekoliko čaša omiljenog slatkog napitka vodom i pomalo je što više uključujte u prehranu.

Kupujte pametno

Za zdravu prehranu potrebno je odvojiti malo vremena i dobro se pripremiti, a kako bi vam plan uspio, u kupovinu namirnica odlazite pripremljeni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.