navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Korisno je znati

Nutricionistica objasnila: Zašto ne možete zaspati i izgubiti višak kilograma

Nutricionistica Gail Madalene kaže kako su hormoni vitalne hemikalije koje prenose poruke između ćelija u tijelu i organa i neophodni su kako bi organizam funkcionirao pravilno.

Objavljeno: 16.04.2022. u 14:46
get url
text

Dodaje kako upravo oni mogu biti odgovorni i za promjene ponašanja, manjak sna, mršanje...

Ako primjećujete simptome koji bi mogli biti povezani s hormonima, razgovarajte s ljekarom koji može tražiti pregled krvi ili testiranje koje će pokazati kako funkcionira štitna žlijezda te postaviti tačnu dijagnozu i dati odgovarajuću terapiju, piše nypost.com.

Dostupni su danas i kućni testovi za progesteron, testosteron i štitnjaču koje možete nabaviti online, iako mogu biti nešto skuplji.

Nakupljanje kilograma

Ako imate viška masnoća na području trbuha i ne možete se riješiti prehranom niti vježbanjem, odgovorni bi mogli biti hormoni.

- Neaktivna štitna žlijezda može usporiti brojne tjelesne funkcije, pa tako i metabolizam i probavu. Uobičajena je posljedica nakupljanje kilograma, posebno na području trbuha - dodaje Madalene.

Hormon stresa kortizol može tijelo dovesti do stanja kada će pohranjivati sve više masnoća.

Stalno ste gladni

Niski nivoi estrogena mogu uzrokovati stalan osjećaj gladi, čak i nakon obroka, jer ima direktan utjecaj na leptin kojeg otpuštaju masne ćelije i regulira koliko kalorija trošimo i koliko jedemo, a i diktira koliko će se masnog tkiva taložiti u tijelu.

- Što se više proizvodi to ćemo više masnoća pohranjivati - kaže Gail.

Osjećate se loše

Promjene raspoloženja mogu ozbiljno utjecati na život i posao, a možda vam manjka hormona sreće, serotonina.

Gail ističe kako u trenutku ovulacije nivo estrogena opada kao i progesterona, a sve to može voditi do fizičke i psihičke iscrpljenosti.

Serotonin kontrolira raspoloženje, kvalitet sna i apetit.

Gubite kosu

Kada štitnjača ne radi kako bi trebala može utjecati i na to kako će kosa rasti, a posljedica može biti i suha, lomljiva i slaba kosa.

- Ključni hormon za rast kose je DHT, produkt testosterona. Kada ga je previše, smanjuju se folikule dlake i kosa može opadati. Pad u nivou estrogena i progesterona može utjecati na debljinu dlake i rast kose.

Umorni ste

Ako vam je svaki dan težak i imate osjećaj da vam stalno nedostaje sna, možda se radi o disbalansu hormona, a ne o hroničnom umoru. Previše ili premalo progesterona može oduzete svu energiju. Previše kortizola može također utjecati na ciklus sna i voditi do stalnog umora.

Vrtoglavica

Ako imate osjećaj da vam se vrti u glavi ili osjećate slabost u nogama te vam je mutan vid, nešto ne valja.

- Manji nivoi hormona mogu dovesti do poremećenog protoka krvi što može voditi do vrtoglavice. Disbalans hormona može imati direktan učinak na nivoe šećera u krvi i krvni pritisak, kao i na probleme s ravnotežom.

"Maglica" u mozgu

- Štitna žlijezda pomaže pri reguliranju neurotransmitera, kao što su dopamin i serotonin, a kada dođe do neravnoteže, može utjecati na rad mozga i dovesti do lošeg raspoloženja, ali i osjećaja da u mozgu imate maglu - navodi Gail.