Čuvanje namirnica

Nutricionistica otkriva koliko hrana zapravo traje u zamrzivaču

Objavljeno: 10.09.2018. u 20:03

Zamrzavanje je idealan način za smanjenje troškova na hranu te čuvanje sezonskih namirnica. Australska stručnjakinja otkriva što se sve može zamrzavati te koji je rok upotrebe tih namirnica

I jaja se mogu zamrzavati

Prema australskoj nutricionistici, doktorici Joanni McMillan, postoji mnogo hrane koja se može smrzavati što je idealno za pohranjivanje i korištenje viškova od ručka.

- Zamrzavanje je zaista nevjerovatan način za očuvanje hrane jer se ne trebaju koristiti hemijski konzervansi. To je zapravo jedan od najstarijih načina očuvanja hrane. I jedan od najrjeđe korištenih danas - objasnila je McMillan.

Rekla je da su namirnice kao što je kuhana riža i tjestenina savršene za smrzavanje i njen je prijedlog uvijek kuhati u većoj količini te ostatak nepojedene riže i tjestenine rasporediti na porcije i smrznuti.

Dr. McMillan je izjavila da unaprijed pripremljeni obroci mogu biti spas za zaposlene ljude koji bi voljeli i preko sedmice pojesti nešto kuhano bez crnčenja nad šporetom.

Stručnjakinja preporučuje vađenje tjestenine i riže iz zamrzivača, na primjer ujutro, ako to želite jesti nakon posla, kako bi se osiguralo pravilno odmrzavanje.

Rok trajanja smrznute tjestenine i riže je od jednog do dva mjeseca nakon smrzavanja.

- I orašasti plodovi se mogu zamrznuti, što je fantastično ako želite duže imati svježe lješnjake ili bademe - objašnjava dr. McMillan.

Preporuka je da se orašasti plodovi konzumiraju u roku od godine dana nakon zamrzavanja.

- Brašno je još jedna namirnica koja može biti zamrznuta, ali mora se pohraniti u air-lock vrećicama za zamrzavanje. A ako ste naribali previše sira i njega možete zamrznuti i pohraniti za neki drugi obrok, samo treba paziti da se iskoristi u roku od  šest mjeseci - otkrila je dr. McMillan.

Višak maslaca se isto može zamrznuti, samo treba pripaziti radi li se o soljenom ili nesoljenom maslacu - soljeni može stajati do godinu dana, a nesoljeni šest mjeseci.

I hljeb se može zamrzavati, kriška ili mrvice. Mrvice se trebaju iskoristiti unutar tri mjeseca.

Moguće je i zamrzavanje začina. Ako imate viška peršuna, vlasca, kadulje ili bilo kojeg začina, očistite ga, nasjeckajte i stavite u posudicu za zamrzavanje. Prelijte maslinovim uljem i zamrznite. Začini tako mogu stajati do 12 mjeseci.

Slično možete sačuvati i ostatke bjelanjaka (može stajati 10 mjeseci), umaka od pečenja, supu...

Banane koje su posmeđile su isto dobre za zamrzavanje. Prije zamrzavanja ih je potrebno oguliti i nasjeckati, te iskoristiti u roku od tri do četiri mjeseca. Idealne su za pripremu brzih muffina, smoothieja ili kolača.

Iako zamrzavanje hrane pomaže uštedjeti te kupljenu hranu održati svježom duže vrijeme, dr. McMillan smatra da je bitno da su ljudi svjesni da zamrzavanje u potpunosti ne zaustavlja razvoj bakterija, samo usporava.

Izvor:   24sata.hr

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije