open-navfaktor-logo
search
Zenica
O stradanjima u Srebrenici: Emir Bektić promovisao knjigu "Kad osvaneš sam"
Radi se o autobiografskoj knjizi, knjiga je nastala u periodu između 2013. i 2017. godine i bilo je veoma bolno pisati o svemu tome, kazao je Bektić
03.07.2019. u 21:35
get url
text

Udruženje "Baton" iz Zenice organizovalo je u Zenici promociju knjige "Kad osvaneš sam" autora Emira Bektića, autobiografiju koja sadrži sjećanja na stradanja i strahote doživljene u Srebrenici jula 1995. godine.

Emir Bektić, autor knjige, rekao je kako knjiga ima pomalo mističan naziv, s obzirom na to da se 13. jula, tokom bijega iz Srebrenice, probudio sam i da nikada nije saznao šta se desilo s njegovim ocem i sugrađanima.

- Radi se o autobiografskoj knjizi, knjiga je nastala u periodu između 2013. i 2017. godine i bilo je veoma bolno pisati o svemu tome, prisjećati se svih lijepih trenutaka provedenih s porodicom, a kasnije agresije na BiH i genocida počinjenog nad zaštićenom zonom UN-a u julu 1995. godine. Naziv knjige je i mističan, ja sam 13. jula bio zarobljen s rahmetli babom i grupom naših ljudi, bilo je pitanje samo trenutka kada će nas ubiti ili zaklati. Bio sam iscrpljen, gladan i žedan i otac mi je rekao da je kraj. Rekao mi je da ne spavam, da budemo zajedno. Znali smo da nas čeka smrt, svaki sekund smo samo čekali momenat. Iako sam obećao da neću, ja sam zaspao u njegovom krilu i 13. jula popodne sam se probudio uz drvo. Sam. Nije bilo ni babe, ni zarobljenih ljudi, mojih sugrađana. Otad je misterija šta se desilo, gdje su odvedeni, kako su ubijeni, sve bih dao na svijetu da saznam šta se desilo. Probudio sam se sam i trebalo mi je par minuta da dođem sebi i nastavim dalje, i uvijek sam se nadao da ću negdje naći rahmetli babu, ali to se nije desilo. Bio sam i drugi put zarobljen i to sam preživio - ispričao je Bektić ukratko o svom preživljavanju u Srebrenici.

Bektić je dodao kako knjiga treba da prenese poruku i pouku, posebno mlađim generacijama da znaju šta se dogodilo u Srebrenici jula 1995. godine i da se to nikada i nikome ne ponovi.

- Knjiga je veoma emotivna i nosi snažnu poruku, to je moj doprinos da se njeguje kultura sjećanja na genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici i moj poseban akcenat je na mlade, da znaju šta se desilo i da izvuku pouku i poruku da se ovo nikome više ne ponovi nikada. Život je pobijedio. Bog me spasio da i danas svjedočim, brojne promocije su iza mene, pričam o veoma teškom iskustvu. Preko 8.000 ljudi je ubijeno i to je poslije Drugog svjetskog rata i Holokausta u srcu Europe genocid, pred očima svjetske javnosti, užasan zločin koji mora biti opomena svima - rekao je Bektić.

Hajrudin Mešić, profesor historije u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu jedan je od promotora knjige, a i sam je preživio pad Srebrenice i gubitak najmilijih.

- Autor pripada mladoj plejadi pisaca koji iznose svoja ratna i postratna sjećanja, skrećući pažnju šta se sve može desiti ako ne budemo radili na očuvanju sjećanja na ono što se desilo Bošnjacima i ova promocija ima jedan od zadataka, da pošalje poruku da se Srebrenica više nikada i nikome ne ponovi. Poslao bih i poruku da se žrtava sjećamo samo pred 11. juli, a recept bi trebao biti da uvijek pričamo o tome. Žrtva je svaka osoba koja je ubijena bez sudskog procesa i o svim žrtavama treba govoriti - rekao je Mešić.

Promocija knjige održana je u Muzeju grada Zenica, a promociji je prisustovao veliki broj ljudi.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.