Četvrtak, 21.09.2023.
FOTO: Faktor.ba

Obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva i poslana poruka Tužilaštvu BiH

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine obilježen je Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva kao spomen na sve ubijene mališane od 1992. do 1995. godine.

Tokom opsade Sarajeva ubijeno je 1.601 dijete. Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović, kao i brojni predstavnici sa drugih nivoa vlasti, položili su cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci i odali su počast.

U okviru obilježavanja Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva upriličen je prigodan program i performans, a reditelj i scenarista Benjamin Isović je održao umjetnički govor. U horu je danas bilo prisutno 1.601 dijete, a izveli su numere "Bella Ciao", "I kada šuti Sarajevo pjeva" i "Padaj silo i nepravdo".

- Ovaj performans je univerzalan, sa porukom isključivo Tužilaštvu BiH. Zbog čega Tužilaštvu? Iz razloga što u protekle tri decenije još nijedne optužnice nisu podigli, a ne da su procesuirali ili kaznili one koji su odgovorni i koji su činili takve brutalne zločine nad najmlađom populacijom ovog grada.

Prema tome, ovo će biti jedna priča i jedna dramaturgija koja će sigurno ostati za naredne decenije budućim generacijama da daju svima na znanje šta se ovdje dešavalo i koliko je važan mir i sloboda, i da ovakvo zlo koje je bilo '90-ih godina se nikada i nigdje ne ponovi - rekao je Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh