open-navfaktor-logo
search
Još se čeka na optužnice
Obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva i poslana poruka Tužilaštvu BiH
U glavnom gradu Bosne i Hercegovine obilježen je Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva kao spomen na sve ubijene mališane od 1992. do 1995. godine.
05.05.2023. u 12:03
get url
text

{$galerijaFotografija}

Tokom opsade Sarajeva ubijeno je 1.601 dijete. Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović, kao i brojni predstavnici sa drugih nivoa vlasti, položili su cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci i odali su počast.

{$galerijaFotografija}

U okviru obilježavanja Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva upriličen je prigodan program i performans, a reditelj i scenarista Benjamin Isović je održao umjetnički govor. U horu je danas bilo prisutno 1.601 dijete, a izveli su numere "Bella Ciao", "I kada šuti Sarajevo pjeva" i "Padaj silo i nepravdo".

{$galerijaFotografija}

- Ovaj performans je univerzalan, sa porukom isključivo Tužilaštvu BiH. Zbog čega Tužilaštvu? Iz razloga što u protekle tri decenije još nijedne optužnice nisu podigli, a ne da su procesuirali ili kaznili one koji su odgovorni i koji su činili takve brutalne zločine nad najmlađom populacijom ovog grada.

Prema tome, ovo će biti jedna priča i jedna dramaturgija koja će sigurno ostati za naredne decenije budućim generacijama da daju svima na znanje šta se ovdje dešavalo i koliko je važan mir i sloboda, i da ovakvo zlo koje je bilo '90-ih godina se nikada i nigdje ne ponovi - rekao je Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva.

Obilježavanje, djeca, bbi, Dan sjećanja, 05.05.2023
1 od 20
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.