open-navfaktor-logo
search
Brčanska Malta
Obilježen historijski dan: "U Tuzli smo 15. maja pokazali kako se brani dostojanstvo"
Tuzlu su prilikom izlaska kolone iz kasarne 15. maja 1992. godine napali pripadnici srpske paravojske formirane 12. maja pod komandom zločinca Radovana Karadžića, kao i pripadnici Vojske Jugoslavije
15.05.2019. u 14:01
get url
text
Brčanska Malta: Kolona povodom dana kada je odbranjen u Tuzla
Brčanska Malta: Kolona povodom dana kada je odbranjen u Tuzla

U Tuzli je danas obilježen 15. maj, dana kada je grad 1992. godine odbranjen od od velikospskog agresora. Jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada, prilika je za podsjećanje na bitku na Brčanskoj Malti, u kojoj su branitelji odoljeli agresoru i tako očuvali Tuzlu, koja je kasnije bila centar najveće slobodne teritorije u BiH.

- Mi smo 15. maja pokazali kako se brani dostojanstvo ljudi. Želim porodicama poginulih da izrazim zahvalnost i saučešće, ali i da se zahvalim građanima i svim odbrambenim snagama. Također želim da izrazim saučešće porodicama poginulih na drugoj strani. BiH je upravo zbog tuzlanskog modela dobila veliku podršku međunarodne zajednice - rekao je Selim Bešlagić, ratni načelnik Tuzle.

On se osvrnuo na laži iz Bijeljine, koje govore o egzodusu iz Tuzle i žrtvama na Brčanskoj Malti.

- Apelaciono vijeće u Beogradu oslobodilo je Iliju Jurišića, Ejup Ganić je oslobođen, general Jovan Divjak je oslobođen. Svi procesi koje oni vode normalni sudovi odbijaju. Oni treba da se zabrinu zbog toga, a nikako mi - rekao je Bešlagić.

{$galerijaFotografija}

Podsjećamo, Tuzlu su prilikom izlaska kolone iz kasarne 15. maja 1992. godine napali pripadnici srpske paravojske formirane 12. maja pod komandom zločinca Radovana Karadžića, kao i pripadnici Vojske Jugoslavije koja je 27. aprila izmjenom Ustava osnovana na teritoriji Srbije i Crne Gore. Grad su branili policajci, pripadnici teritorijalne odbrane i manevarske čete policije, koje su činili dobrovoljci.

- Tek nakon što je pogođeno 20 ljudi, među njim jedan civili, na različitim dijelovima kretenja kolone, pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla i branitelji postupili su u nužnoj odbrani, kao što bi i danas policija postupila. Odbili su taj napad. Radilo se o sukobu paravojske i legalnih policijskih snaga, koje su postupile u nužnoj odbrani. To je dokazano i sudskim presudama - kaže gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Brojne delegacije položile su cvijeće na spomenik na Brčanskoj Malti i tako odale počast palim borcima. Zatim je kolona u kojoj su bili predstavnici boračkih udruženje, različitih nivoa vlasti i građani krenula ka Slanoj banji gdje je također odata počast braniteljima.

brcanska-malta-15-maj (1).JPG
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.