Na gradskom groblju "Crkvice" u Zenici danas je obilježena 11. godišnjica smrti prof. dr. Ahmeta Hadžipašića, bivšeg premijera Vlade Federacije Bosne i Hercegovine te profesora Univerziteta u Zenici.

U ime premijera FBiH Fadila Novalića, polaganjem cvijeća počast je bivšem premijeru odao federalni ministar Amir Zukić, a prigodan govor održao je bivši premijer FBiH Edhem Bičakčić, koji je ceremoniji prisustvovao zajedno s također bivšim federalnim premijerom Nedžadom Brankovićem. 

-Ahmet Hadžipašić je dužnost obavljao časno, pošteno, uporno, cjelodnevno i s velikom ljubavlju - istakao je Bičakčić, dodajući  kako je u dva mandata postigao zavidne rezultate.

Hadžipašić je, naveo je Bičakčić, zračio optimizmom, imao rješenja i ideje. Bio je četvrti po redu premijer FBiH, a nakon što je preuzeo funkciju, prisjetio se Bičakčić, imali su i konsultativni sastanak.

-Ahmet je znao šta znači savjetovati se, šta znači pripremiti se i biti spreman vršiti odgovornu funkciju unutar BiH - kazao je Bičakčić.

Hadžipašić je premijer FBiH bio u periodu od 2003. do 2007. godine, a umro je na današnji dan 2008. godine u Zenici. 

Rođen je 1. jula 1952. godine u Cazinu, a smrt ga je zatekla na poziciji prorektora Univerziteta u Zenici.

Delegacija UNZE, predvođena rektorom Damirom Kukićem, također je odala počast svom bivšem kolegi, koji je predavao na univerzitetima u Sarajevu, Mostaru i Bihaću.

Obilježavanju godišnjice prisustvovala su i supruga Branka s tri kćerke i drugim članovima porodice, zatim delagacije Skupštine i Vlade ZDK-a, predvođene predsjedavajućim Ćazimom Huskićem i premijerom Mirzom Ganićem, kao i brojni prijatelji i saborci rahmetli Hadžipašića.