open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na legendu
Obilježena 18. godišnjica smrti Mirze Delibašića
Članovi porodice, prijatelji i poštovaoci Mirze Delibašića danas su položili cvijeće na njegov grob u Aleji velikana na sarajevskom groblju Bare
08.12.2019. u 12:59
get url
text

Mirza Delibašić Kinđe, najbolji sportista svih vremena Bosne i Hercegovine, umro je na današnji dan prije 18 godina. 

Članovi porodice, prijatelji i poštovaoci Mirze Delibašića danas su, kao i predhodnih godina, položili cvijeće na njegov grob u Aleji velikana na sarajevskom groblju Bare. Bila je to i prilika da se prisjete na njegove sportske uspjehe, na nezaboravna druženja i mnogobrojne anegdote vezane za Kinđeta. 

Koliko je bio vjeran Bosni i Hercegovini i Sarajevu govori i to da je tokom rata ostao u bh. prijestolnici. Dobio je poziv od rukovodstva Reala da ga evakuiraju iz opsjednutog Sarajeva u Madrid, ali Kinđe se, kako samo on to zna, na tome zahvalio.   

Igrao je dvije godine za Real Madrid gdje je ostavio neizbrisiv trag zbog svojih igračkih i ljudskih kvaliteta. O tome govori knjiga "Razgovori sa Mirzom" ("Conversaciones con Mirza") koju je napisao njegov nekadašnji saigrač Juan Antonio Corbalá.

{$galerijaFotografija}

O tome kakav je čovjek i sportista bio Kinđe napisano je i u knjizi "Kralj Mirza"("Rey Mirza") koja je početkom ove godine promovirana u Madridu. Autor knjige je publicista Juan Escudero, istraživač košarkaške prošlosti. Na promociji, koja je ujedno bila i emotivno sjećanje na Kinđeta, okupile su se najveće legende Kraljevskog tima.

O veličini sportiste i čovjeka govori i knjiga pokojnog profesora Slobodana Đurasovića “Svjetla za daljine” posvećena Kinđetu i Vahidinu Musemiću, legendarnom fudbaleru Sarajeva.

Sjećanja na Mirzu Delibašića neće samo biti ovjekovječena u spomenutim knjigama. Naime, ovih dana u Sarajevu boravi španska ekipa režisera koja snima film o njemu. Oni su danas bili na obilježavanju 18. godišnjice od smrti Kinđeta i snimili kadrove koji će biti u filmu.

Film se snima godinu dana u kontinuitetu u Sarajevu i Madridu, gradovima gdje je Delibašić postigao svoje najblistavije sportske uspjehe. 

18. godišnjica smrti Mirze Delibašića 08.12.2019.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.