open-navfaktor-logo
search
Odata počast
Obilježena 28. godišnjica osnivanja Odreda Lasta
Udruženje odreda policije za specijalne namjene Lasta danas je obilježilo 28. godišnjicu osnivanja.  
15.05.2020. u 13:44
get url
text

S obzirom na novonastalu situaciju zbog pandemije vrusa COVID-19, godišnjica je obilježena samo polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na šehidskom mezarju Kovači, groblju Lav i Sv. Josip gdje su ukopani njihovi saborci, koji su dali živote za domovinu.

Cvijeće su položile delegacije Ministarstva za boračka pitanja KS na čelu sa ministrom Hajrudinom Grabovicom, ministar MUP-a KS Ismir Jusko, delegacija Općine Centar koju je predstavljao Dževad Bećirević, predstavnici Udruženja policije Prva policijska brigada i Saveza nosilaca najvecih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka" koju je predstavljao Alija Jašarević, predstavnici Zelenih beretki na čelu sa Muhamedom Švrakićem i drugi.

- Kako je ove godine program obilježavanja reduciran i skroman, ovom prilikom želimo da se zahvalimo svima koji su svojim dolaskom uveličali Dan osnivanja jedinice i tako se prisjetili 56 zlatnih pripadnika Laste. Na ovaj dan se posebno sjećamo Lastavica kojih više nema s nama i podsjećamo na sve ono što je Odred baštinio - saopćili su iz Udruženja.             

- Sa ponosom moramo naglasiti da je ovo najodlikovanija jedinica u sastavu Oružanih snaga RBiH u odnosu na ukupan broj pripadnika. Udruženje veterana koje baštini tradiciju Odreda je dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva i Plakete Općine Centar Sarajevo, te Povelje Grada Mostara - dodali su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.