open-navfaktor-logo
search
Srbija
Obilježena 29. godišnjica zločina u Štrpcima, porodice ubijenih još čekaju pravdu
Fond za humanitarno pravo (FHP), Žene u crnom, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Inicijativa mladih za ljudska prava obilježile su danas u centralnoj beogradskoj ulici Knez Mihailovoj 29. godišnjicu zločina u Štrpcima, javlja Anadolija.
27.02.2022. u 22:21
get url
text

Predstavnica FHP-a Isidora Stakić navela je da se današnjim okupljanjem ukazuje na to da porodice žrtava i dalje očekuju pravdu i da ne uspijevaju da dobiju status članova porodica civilnih žrtava rata koji bi im omogućio skromnu materijalnu podršku.

Pronađena tijela četiri žrtve

Dodala je da porodice ne mogu da sahrane ubijene, jer su do sada pronađena tijela samo četiri žrtve i dodala da postojeći zakonski okvir diskriminiše civilne žrtve.

Skup je simbolično počeo u 15.48 sati, u vrijeme kada su 27. februara 1993. godine iz voza broj 671 na relaciji Beograd - Bar, u stanici Štrpci, u Bosni i Hercegovini, na 230 kilometara od Beograda, pripadnici oružane formacije "Osvetnici" Vojske Republike Srpske (VRS) oteli 20 putnika, koje su zatim pretukli, ubili u baraci kod Višegrada i bacili njihova tijela u Drinu.

Među ubijenima bilo je 19 državljana SRJ, 18 Bošnjaka i jedan Hrvat, iz Beograda, Prijepolja, Bijelog Polja i Podgorice, a identitet 20. ubijene osobe ni do danas nije otkriven.

Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina, a zahvaljujući zakonima Srbija žrtvama ovog zločina ne priznaje status civilnih žrtava rata, jer su stradale na teritoriji druge države.

Za ovaj zločin do sada su pravosnažno osuđeni samo komandant dobrovoljačkog voda Interventne čete Višegradske brigade VRS Nebojša Ranisavljević, poznat i kao "Resavac" i "Skakavac", na 15 godina zatvora i pripadnik Višegradske brigade VRS Mićo Jovičić na pet godina zatvora.

Skup su osiguravale jake uniformisane policijske snage i nekolicina policajaca u civilu.

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti na spomen-obilježju žrtvama otmice u Štrpcima danas je i u Prijepolju obilježena 29. godišnjica od tog zločina.

Porodice žrtava smatraju da država Srbija još nema snage da se obračuna s ovakvim događajima, i sudiće se, kako, očekuju samo počiniocima, a nalogodavci će ostati netaknuti.

Sinan Kajević, brat otetog Nijazima Kajevića, rekao je da bi želio da pronađe posmrtne ostatke svog brata i ode mu na mezar te da svake godine ovako daju izjave, svi obećavaju, a niko ništa ne realizuje.

- Nema nikakvih rezultata. Nismo još ništa saznali, ni gdje su kosti. Da odemo bar na mezar da se pomolimo, svi su veći poumirali, roditelji... Uvijek tužno i žalosno, niko se tako ne osjećao. Niko ne doživio šta smo mi diživjeli - poručio je on.

Najmračniji zločin u historiji Srbije

Naglasivši da se radi o jednom od najgnusnijih i najmračnijih zločina u historiji države Srbije predsjednik Odbora za ljudska prava srbijanskog parlamenta Muamer Bačevac, narodni poslanik SDP-a iz Novog Pazara, je podsjetio da su, prema sudskim spisima, nalogodavci, oni koji su učestvovali i logistički sve pripremali bili predstavnici tadašnje države.

- Prolazi 29 mučnih i tegobnih godina za vas, njihove najbliže, bez malo tri decenije nade, beznađa i praznih obećanja i iščekivanja. Vaš život je mučilište vama koji tražite samo istinu, o vama najrođenijim, koji tražite zadovoljenje ovozemaljske i Božje pravde. Moraju se pronaći posmarni ostaci svih nevino ubijenih, dok je to još moguće. To je naš prvi zadatak da bi duše umrlih našle mir - poručio je Bačevac.

Žrtve ovog zločina u Štrpcima su Esad Kapetanović, Iljaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice.

Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.