open-navfaktor-logo
search
Postrojavanje boraca
Obilježena 30. godišnjica formiranja Prve tuzlanske brigade: Nikad nisu izgubili ni pedalj teritorije
Postrojavanjem boraca na stadionu Paša Bunar u Tuzli svečano je obilježena 30. godišnjica formiranja Prve tuzlanske brigade Armije RBiH. 
16.05.2022. u 13:27
get url
text

Prethodno su delegacije položile vijence i cvijeće na spomen-obilježju koje se nalazi unutar prostora koji kontroliraju pripadnici Oružanih snaga BiH i gdje nije bilo dozvoljeno prisustvo novinarima. 

Prva tuzlanska brigada je bila prva formacijska brigada Armije RBiH. Prvi komandant Ekrem Šehović kaže kako su tog 16. maja 1992. godine imali dva puta više dobrovoljaca od broja pušaka na raspolaganju. 

- Faktički smo imali dva borca na jednu pušku. S druge strane, protiv nas je neprijatelj imao ogromne količine naoružanja i municije. Tog 16. maja 1992. godine, nakon odbrane Tuzle na Brčanskoj Malti, faktički smo imali pod okupacijom rubne dijelove grada. Ponosan sam što smo poštovali Ženevsku konvenciju i što niko od pripadnika brigade nije procesuiran ni pred jednim sudom - kaže Šehović. 

Njega je na početku 1993. godine na komandnom mjestu zamijenio Jusuf Šećerbegović, koji je bio komandant Prve tuzlanske brigade sve do kraja 1995. godine. 

- Pored tuzlanskog dijela ratišta brigada je bila raspoređena na brčanskom, teočanskom, kalesijskom, olovskom, gradačačkom i mnogim drugim ratištima. Nigdje i nikad nismo izgubili pedalj slobodne teritorije. Bilo je izuzetno teško u rejonu Brke kada su na nas krenuli oklopnjacima, ali smo uspjeli odbiti i taj napad. Ponosni smo i na činjenicu što smo u jeku sukoba Armije RBiH i HVO-a potpisali sporazum o bratimljenju sa 115. HVO brigadom Zrinjski - kaže Šećerbegović. 

Sa 22 godine u redove Prve tuzlanske brigade stupio je Dževad Memić. 

- Ovdje smo se 16. maja 1992. godine okupili i krenuli u oslobađanje rubnih dijelova Tuzle. Ja sam bio na Križanima. Srcem se branila i Tuzla i Bosna i Hercegovina. Ponosan sam što sam bio pripadnik Armije RBiH - kaže Dževad Memić.

Godišnjici Prve tuzlanske brigade prisustvovali su i komandanti 115. HVO brigade Zrinjski.

- Imali smo identičnu zadaću koja se temeljila na očuvanju slobodne teritorije, ljudi i dobara. Uspjeli smo u tome - kazao je Niko Jurić, načelnik bezbjednosti u 115. HVO brigadi Zrinjski.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.