open-navfaktor-logo
search
Udruženje Manevarac
Obilježena 30. godišnjica oslobađanja šireg platoa na Staroj Majevici s kojeg se Tuzla vidi kao na dlanu
U povodu 30. godišnjice oslobađanja šireg platoa Lovačkog doma na Staroj Majevici danas je u organizaciji Udruženja policije "Manevarac" Tuzla položeno cvijeće na spome- ploču manevarskim jedinicama SJB Tuzla.
11.06.2022. u 15:23
get url
text

- To je bila prilika da se evociraju uspomene na te dane i istakne kako ovi datumi i događaji moraju ostati zabilježeni da nas opominju na protekli period agresije na suverenu Republiku Bosnu i Hercegovinu - poručuju iz Udruženja.

Nakon prvih odbrambenih aktivnosti na Brčanskoj malti i zauzimanja odbrambenih položaja, kako dodaju, to je bila jedna od prvih oslobodilačkih akcija tadašnjih združenih već postojećih manevarskih jedinica SJB Tuzla i novoformiranih jedinica Armije RBiH.

- Oslobođenje ovog lokaliteta bilo je od velikog značaja za Tuzlu koja se vidi kao na dlanu čime je onemogućeno intenzivnije granatiranje Tuzle, a ujedno je oslobođen-deblokiran putni pravac Tuzla – Čelić, te su omogućene dublje oslobodilačke akcije prema neprijateljskim linijama - naveli su iz Udruženja Manevarac.

Udruženje policije "Manevarac" već tradicionalno godinama baštini sjećanje na ove događaje što je prošle godine rezultiralo postavljanjem spomen-ploče kako bi se okuupljali i imali gdje odati počast svim poginulim pripadnicima oružanih snaga ARBiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.