open-navfaktor-logo
search
Sjećanja
Obilježena 30. godišnjica osvajanja titule prvakinja Evrope tuzlanskog Jedinstva
Publika u dobro popunjenoj dvorani Mejdan posebno je pozdravila rukometaše reprezentacije BiH
06.06.2019. u 23:35
get url
text

Nizom prigodnih programa u Tuzli je obilježena 30. godišnjica od osvajanja naslova prvakinja Evrope košarkašica Jedinstva Aide.

Tim povodom u dvorani Mejdan odigrana je revijalna utakmica U-16 reprezentacije BiH i ekipe Jedinstvo Dženex, koja je završila bez pobjednika – 68:68.

U poluvremenu utakmice na teren su izašle šampionke Evrope iz marta 1989. godine, kada su u Firenci pobijedile dotadašnje prvakinje starog kontinenta, Primigi iz Vićence (74:70). 

Ovim povodom u Tuzli su se okupile Stojanka Došić, Zorica Dragičević, Dragana Jeftić, Jadranka Savić, Raza Mujanović i Mara Lakić, te trener šampionskog tima, Mihajlo Miki Vuković, kojima je klub dodijelio priznanja. 

Upućeno im je mnoštvo čestitki, a među ostalim i premijera TK, Jakuba Suljkanovića, te predsjednika kluba iz 1989. godine, Nijaza Suljkića, koji je u prigodnom govoru naglasio da će historijski uspjeh košarkašica Jedinstva Aide još dugo biti neponovljiv u bh. košarci. 

Suljkić je podsjetio da uspjeh košarkašica iz Tuzle nije bio slučajan, jer su godinu prije bile treće u Evropi, iza Primigija i Dinama iz Minska.

- Iako je prošlo 30 godina, sjećanja na veliki trijumf su još svježa, a emocije su i danas veoma jake. Bila je to neponovljiva generacija košarkašica koje su postigle nešto što u to vrijeme niko nije vjerovao da je moguće – izjavio je za Fenu bivši trener Mihajlo Vuković.

Stojanka Došić, koja je jedna od najzaslužnijih za velike uspjehe Jedinstva Aide, došla je iz Vojvodine. Nije skrivala emocije, a zatim je rekla da je veoma sretna što je bila dio velike ekipe Jedinstva Aide, koja je na parketima bivše zajedničke države osvojila mnoštvo najvećih trofeja, a na kraju i titulu prvakinja Evrope.

Priznanja su uručena i sucima Petru Obradoviću iz Čapljine, te Edinu Husariću i Damiru Kunosiću iz Tuzle, koji su se oprostili od suđenja i sada su košarkaški komesari. Posebno priznanje uručeno je našem najboljem košarkaškom sucu Ademiru Zurapoviću.

Publika u dobro popunjenoj dvorani Mejdan posebno je pozdravila rukometaše reprezentacije BiH koji se u Tuzli pripremaju za kvalifikacioni duel za prvenstvo Evrope, naredne srijede protiv Bjelorusije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.