open-navfaktor-logo
search
Zavidovići
Obilježena godišnjica formiranja Trećeg korpusa ARBiH
Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona, koju su činili ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković i ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Šabanović, položila je cvijeće na spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima u Zavidovićima, gdje je održana centralna svečanost povodom 28. godišnjice formiranja Trećeg korpusa Armije Republike BiH i 1. decembra, Dana osnivanja Oružanih snaga BiH.
01.12.2020. u 16:25
get url
text

Ministar Čolaković je kazao da je ovo jedan od najznačajnijih datuma bh. vojne historije.

- Trebamo odati počast svima onima koji su tada imali mudrosti i hrabrosti za organizaciju korpusa, zahvaljujući kojima smo ostali nacija. Bitno je napomenuti da BiH ni u ovom trenutku nije ostavljena netaknuta. BiH i danas trpi napade s istoka i zapada na njen teritorijalni integritet, političku nezavisnost, što se ogleda i u pomoći iznutra. Imamo snage koje potpomognute iznutra pokušavaju narušiti i mir i stabilnost u BiH - izjavio je Čolaković.

Istakao je da je bolno i izjednačavanje žrtve i agresora, te da oficiri i vojnici Armije RBiH odgovaraju za zločine koje nisu počinili.

- Razgovarao sam s nekoliko boraca koji dobivaju optužnice koje nisu utemeljene, ali mi ćemo pravno stati iza njih i pomoći im da prođu kroz te sudske procese - rekao je Čolaković.

Naglasio je da Vlada Zeničko-dobojskog kantona za boračke kategorije iz godine u godinu povećava budžet, realizuju projekte samozapošljavanja, isplaćuju egzistencijalne naknade te boračke stipendije za studente, saopćila je Press služba ZDK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.