Obilježeni 26. godišnjica i Dan odbrane Ilidže

objavljeno: 22.04.2018. u 17:30

Nizom prigodnih aktivnosti danas je u organizaciji Općine Ilidža i Patriotske lige Ilidža obilježen Dan odbrane ove općine, 22. april.

U znak sjećanja na 22. april 1992. godine, datum kada se vodila jedna od najznačajnijih bitaka za grad Sarajevo, te odbranjena naselja Sokolović Kolonija, Hrasnica i Butmir, upriličeno je polaganje cvijeća na Centralnom spomen-obilježju ispred Općine Ilidža, kao i ispred ratne bolnice „Ćamil Marić“ u Hrasnici, gdje odata počast braniocima BiH i njenog glavnog grada.

Istovremeno, organizirani su memorijalna šetnja na relaciji Institut (vila Dalmacija) – Peta osnovna škola, a na platou ispred te škole u Sokolović Koloniji centralna manifestacija obilježavanja Dana odbrane Ilidže, te akademija "Odreda 22. april - 3. Motorizovane brigade (mtbr)" i svečana sjednica Savjeta MZ Sokolović Kolonija.

Kako je Feni potvrđeno u Udruženju Patriotska liga Ilidža, sudionici spomenutih događaja bili su predstavnici boračkih udruženja, dužnosnici kantonalnog i općinskog nivoa, učenici Pete, Devete i Desete osnovne škole i njihovi nastavnici, te brojni građani.

Između ostalih, sudionike centralne manifestacije pozdravili su ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Muharem Fišo, predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža Muhamed Omerović i Ćazim Mučić, predsjednik Patriotske lige Ilidža, potcrtavajući važnost njegovanja sjećanja na ljude koji su se nesebično žrtvovali u odbrani BiH i temeljnih civilizacijskih vrijednosti.