open-navfaktor-logo
search
Zapaljeni u svojim domovima
Obilježeno 28 godina od zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici
U Srebrenici su danas, obilaskom mezarja, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, predstavnici udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida i opštine Srebrenica obilježili 28. godišnjicu zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici i okolnim selima 1992. godine.
08.05.2020. u 13:52
get url
text

Prema riječima zamjenika načelnika općine Srebrenica Hamdije Fejzića, u "centru Srebrenice su prije 28 godina pripadnici srpskih vojnih i paravojnih jedinica zapalili desetine kuća." U zapaljenim kućama je izgorjelo 12 osoba, a još 18 ih je ubijeno u centru grada. Istog dana ubijeno je i 30 Bošnjaka u srebreničkim selima Dobrak, Liješće i Žabokvica i drugim.

- Na način kako nam dozvoljavaju prilike, mi smo oblilježili ovaj datum. Obilježili smo 28. godišnjicu stradanja Bošnjaka. Radi se o ljudima koji su ostali u gradu i vjerovali da im se neće ništa desiti. Desilo se suprotno, neki od njih su zapaljeni u svojim domovima. Žrtve koje su ubijene 8. maja bili su civili, uglavnom starije osobe - kazao je Fejzić.

Zbog pandemije koronavirusa i uvedenih mjera, današnje obilježavanje je proteklo simbolično, tek nekoliko osoba je prisustvovalo.

- Na simboličan način smo obilježili godišnjicu zločina, s porukom da žrtve ne smiju biti zaboravljene. Nažalost, nismo mogli da se okupimo u većem broju, pa ni članovi porodica nisu mogli doći. Mi, koji smo preživjeli, ali i generacije koje dolaze, ne smiju zaboraviti. Današnjem obilježavanju je prisustvovalo desetak osoba. Mali broj osoba je ovim ljudima klanjao i obavio dženazu te 1992. godine. Sve to ima svoju simboliku, žrtve ne smiju biti zaboravljene, a zločinci trebaju biti kažnjeni - rekao je Fejzić.

Obilježavanju godišnjice ovog zločina prisustvovala je i Fadila Efendić, predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice".

- Bez obzira na situaciju u kojoj se nalazimo, žrtve ne smijemo zaboraviti. Na današnji dan 1992. godine u Srebrenici su ljudi živi zapaljeni u svojim kućama. To se ne smije zaboraviti - rekla je Efendić.

Obilježeno 28 godina od zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici, 08.05.2020.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.