open-navfaktor-logo
search
Nepogode
Obilne padavine uzrokovale probleme na području Srebrenice, posebno u naselju Zeleni Jadar
Obilne kišne padavine uzrokovale su probleme na području Općine Srebrenica. U naselju Zeleni Jadar izlila se rijeka Jadar, i poplavila poljoprivredno zemljište, pomoćne objekte, kao i desetak stambenih objekata.
23.06.2020. u 14:58
get url
text

- Prema selima Slapovići i Skenderovići imamo problem. Voda je uništila dva mosta. Imamo i jedno klizište prema selu Karačići. Usjevi duž Jadra, kako maline, tako i kukuruz, su uništeni. Stajski objekti su poplavljeni, a stanovništvo je moralo dislocirati stoku. Situacija nije dobra - kazao je Bego Bektić, načelnik odjeljenja za društvene djelatnosti i Civilne zaštite u općini Srebrenica i dodao da je neprohodan put za naselje Šubin. 

Bektić je dodao da su poplavljeni i stambeni objekti u naselju Zeleni Jadar.

- Imamo desetak poplavljenih stambenih objekata. Nažalost, voda je ušla u objekte. To su objekti koji su blizu rijeke. Situacija je nepredvidiva. Nadamo se da će padavine prestati. Očekujemo bolje vrijeme u narednim danima. Ipak, nama najveći problem prave potoci koji teku, i uzrokuju dosta problema. U narednim danima ćemo da zbrajamo štete - istakao je Bektić.

Radetu Mitroviću je voda ušla u kuću. Trenutno mu je kuća odsječena od glavnog puta zbog nabujalog Jadra. 

- Katastrofa. Bilo je vode u kući, sad je smanjilo. Ima dosta štete. Samo da prođe sve - kazao je Mitrović s prozora svoje poplavljene kuće.

Sanela Avdić je kazala da su njenom domaćinstvu poplavljeni pomoćni objekti gdje je smještena stoka.

- Morali smo izvesti stoku, izvući. Cijelu noć smo dežurali. Imamo zasijano gotovo pedeset dunuma kukuruza, i od tog neće biti ništa jer je sve poplavljeno. Sve ovo podsjeća na 2014. godinu. Nadamo se da će prestati kiša, a poslije ćemo zbrajati štetu - rekla je Avdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.