open-navfaktor-logo
search
AccuWeather
Objavljena dugoročna prognoza: Kakvo nas vrijeme očekuje na jesen
Meteoservis AccuWeather objavio je danas najnoviju dugoročnu prognozu za jesen u Evropi. 
22.08.2020. u 08:30
get url
text

Suša je tokom ljeta zahvatila mnoga područja, ali dolaze kiša i hladnije vrijeme. Viši AccuWeatherov meteorolog Alan Reppert kaže da neka područja Španije, Portugala i Francuske mogu imati koristi od kišnih oluja, jer je manjak ljetnih padavina na nekim mjestima donio sušu.

Izvan tropskih utjecaja, podaci o sjevernim olujama u prvoj polovini jesenske sezone značit će veću prijetnju olujnih vjetrova na sjeverozapadnom i zapadnom dijelu kontinenta.

-Prema podacima o sjevernim olujama u prvoj polovini sezone, sjeverozapadna Evropa, britanski otoci, područje od Norveške do sjevernog dijela Francuske i sjeverna Njemačka, mogli bi očekivati veću prijetnju olujnih vjetrova nego južni dio Francuske i Portugal. To ne znači da neće biti i određenih utjecaja i na jugozapadni dio Evrope tokom jeseni - rekao je Roys.

Prelazak ljeta u jesen neće biti uočljiv za mnoge Evropljane, zato što će se visoke temperature u zapadnim i centralnim područjima kontinenta zadržati sve do septembra. U Španiji bi kombinacija vrućine i sušnih uvjeta mogla donijeti iznadprosječno toplo vrijeme u prvom dijelu jeseni.

Dalje prema istoku, Roys očekuje da će se prilično vlažno ljeto u Norveškoj i Finskoj nastaviti u kišovitiju jesen, zahvaljujući sjevernoevropskim olujama koje se očekuju. Kiša se neće zaustaviti sve do drugog dijela sezone, kad će se vratiti sušnije vrijeme, pa čak možda i toplije uoči zime.

Dok su mnoga područja zapadne Europe iskusila sušu tokom ljeta, u proljeće je bilo obilnih kiša koje bi mogle izazvati zabrinutost oko Iberijskog poluotoka ove jeseni.

-Požarna sezona bila je kratkotrajna, ali prilično intenzivna jer su proljetne kiše ostavile mnogo goriva za požare. Prije nego dođu jesenske oluje, prijetnja od požara mogla bi se pojaviti početkom godišnjeg doba, te se kasnije bitno smanjiti - objasnio je Reppert, dodavši kako će topli uvjeti u Velikoj Britaniji spriječiti obilnije kiše i hladnije vrijeme početkom jeseni, ali će promjene usred sezone donijeti iznadprosječne kiše.

U centralnoj i jugoistočnoj Evropi promjena sredinom jeseni donijet će na nekim mjestima gotovo zimsko vrijeme.

-Promjena obrasca sredinom jeseni donijet će olujno i hladnije vrijeme u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. To će donijeti iznadprosječne snježne padavine u višim područjima Alpa i skijalištima. To bi moglo značiti i raniji početak skijaške sezone u nekim odredištima, posebno u centralnim Alpima - rekao je Reppert.

Roys je dodao i da bi u dolinama u unutrašnjosti Balkana i sjevernoj Ukrajini moglo doći do štete ako se umjerena akumulacija snijega dogodi dok lišće još bude na drveću.

-Kako širom sjeverne Evrope bude dolazilo sušnije vrijeme, prijetnja udarima hladnoće u Poljskoj, Njemačkoj, pa čak i istočnoj Francuskoj će se povećavati. To bi moglo dovesti do blago ispodprosječnih temperatura u Njemačkoj i posebno Poljskoj, te u baltičkim država ili čak u sjevernoj Ukrajini - rekao je Roys.

A s dolaskom hladnog zraka, prijetnja zimskim vremenom vratit će se u neka područja.

-Povećat će se izgledi za snijeg u mjestima kao što su Poljska, Bjelorusija i baltičke zemlje sve do sjeverne Ukrajine. Ne očekujemo iznadprosječne snježne padavine, ali moglo bi biti nekoliko dana slabog snijega - zaključio je Roys.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.