open-navfaktor-logo
search
Na ivici rata
Objavljeni novi snimci grupisanja snaga uz ukrajinsku granicu, Zelenski potvrdio poziv vojnim rezervistima
Satelitske fotografije pokazuju novo raspoređivanje više od 100 vojnih vozila i desetina vojnih šatora u južnoj Bjelorusiji u blizini granice s Ukrajinom, objavila je privatna američka kompanija Maxar Technologies.
23.02.2022. u 08:30
get url
text

Snimke koje je objavio Maxar Technologies, koji sedmicama prati gomilanje ruskih snaga, Reuters nije mogao nezavisno provjeriti.

Fotografije također pokazuju da je nova terenska bolnica dodana vojnom garnizonu u zapadnoj Rusiji blizu granice s Ukrajinom, navodi Maxar u saopćenju.

FOTO: Fena/Maxar Technologies

Transporteri, koji se koriste za premještanje tenkova, artiljerije i druge teške opreme, viđeni su u blizini ukrajinske granice u zapadnoj Rusiji, kao i nekoliko novih raspoređivanja vojnika, navodi Maxar.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je ruskim vojnicima da uđu u istočnu Ukrajinu rekavši da će oni (vojnici) održati mir nakon što je Moskva priznala separatističke regije Donjeck i Luganjsk kao nezavisne.

Američki predsjednik Joe Biden odgovorio je u utorak uvođenjem sankcija, nazivajući vojne poteze Moskve "početkom ruske invazije na Ukrajinu".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da su vojni rezervisti dobili poziv, ali je isključio opću mobilizaciju nakon što je Rusija objavila da će poslati vojsku na istok Ukrajine.
 
Zelensky je izjavio da će i dalje tražiti diplomatsko rešenje krize, a pozdravio je i spremnost Turske da učestvuje u multilateralnim razgovorima, međutim, naglasio je da Ukrajina neće ustupiti nikakvu teritoriju Rusiji, prenosi Reuters.

Obraćajući se naciji nakon sjednice parlamenta, Zelenski je objavio program "ekonomskog patriotizma" koji uključuje poticanje lokalne proizvodnje i smanjenje poreza na dodatnu vrijednost na benzin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.