open-navfaktor-logo
search
Priveden u stanicu
Objavljeni novi snimci Turčina koji je umro tokom intervencije francuske policije
Nakon snimka objavljenog jučer, Anadolu Agency (AA) je u posjedu novog snimka Mertera Keskina, porijeklom Turčina, na kojem se mogu vidjeti momenati kada je preminuo u pritvoru u Francuskoj, nakon što su ga policajci vezanih ruku oborili licem na klupu i pritiskom na tijelo onemogućili mu disanje.
11.06.2022. u 14:47
get url
text

Na novim snimcima do kojih je došao novinar AA mogu se vidjeti i trenuci Keskinovog privođenja u policijsku stanicu, kao i trenuci kada mu policajci rade masažu srca nakon što su primijetili da ne reaguje. U trenucima kada Keskina privode u policijsku stanicu može se vidjeti da su mu ruke vezane iza leđa i da se prilično mirno kreće.

Na drugom snimku policija provjerava da li Keskin, koji nepomičan leži na klupi u pritvoru, diše, a zatim policajac podiže njegovu ruku i spušta je. Nakon nekog vremena, dva policajca uzimaju Keskina, koji se ne miče, i polažu ga na zemlju, dok jedan od policajaca skida Keskinovu košulju, udara ga dva puta po licu kako bi provjerio njegovu reakciju, a potom počinje raditi masažu srca.

Policija je, prema dobijenim informacijama, započela s reanimacijom oko dva minuta nakon što je shvatila da Keskin ne diše. Policajci su u svojim izjavama tvrdili da Keskin nije mirno stajao u policijskoj stanici, već da se stalno kretao.

Skočio kroz prozor

U januaru 2021. godine, francuska policija privela je 35-godišnjeg Keskina u gradu Selestat, u istočnoj Francuskoj, zbog porodičnog nasilja. Keskin, koji je pokušao pobjeći skočivši kroz prozor kada su policajci došli u kuću, uhvaćen je povrijeđen te je priveden bez odvođenja u bolnicu. Preminuo je usljed policijske intervencije.

AA je jučer objavila snimak sigurnosne kamere na kojoj se vidi kada je Keskin vezanih ruku na leđima licem prema dolje stavljen na klupu u pritvoru. Na snimku se vidi da je policajac stavio Keskina licem prema podu, pritišćući ga laktom kako bi spriječio kretanje, a slično su postupili i drugi policajci u prostoriji.

Zatim, policajci oko tri minute pokušavaju skinuti Keskinove lisice, nakon čega shvataju da imaju pogrešan ključ. Drugi policajac donosi odgovarajući ključ te mu uspijevaju skinuti lisice.

Kada su shvatili da Keskin, čije tijelo su pritiskali nekoliko minuta, nije reagirao, na snimku se jasno vidi kako francuski policajci zabrinuto podižu i spuštaju njegove ruke.

No, Keskin je nepomično ležao na klupi. Ubrzo je stigla ljekarska ekipa koja je utvrdila da je preminuo, 13. januara 2021. u 05:00 sati.

Obdukcijski izvještaj

U obdukcijskom nalazu stoji da je doktorica sudske medicine napisala da je Keskin preminuo, jer je ostao bez daha te da na njegovom tijelu nema tragova da se pokušavao braniti.

Osim toga, u izvještaju je navedeno da je Keskin imao modrice na glavi i vratu, kao i na rukama, a navodi se da je žrtva umrla od posljedica srčanog zastoja. S druge strane, zabilježeno je da su u njegovoj krvi pronađene nedozvoljene tvari.

VEZANI TEKST - Merter Keskin, porijeklom Turčin, ostao bez daha i preminuo tokom intervencije francuske policije

U svojoj izjavi istražnoj Jedinici nacionalne policije (IGPN), policajac koji je tog dana bio u policijskoj stanici naveo je da je kod Keskina vidio krv na kraju usana kada je doveden u policijsku stanicu i da je na nogama stajao uz pomoć policije.

Drugi policajac je u svom iskazu naveo da je Keskin, prije privođenja, rekao da je dva puta osjetio bol u srcu te da je od policije tražio čašu vode, ali je policija taj zahtjev odbila.

U izjavi trećeg policajca stoji da je Keskinovo stanje bilo takvo da ga je trebalo odvesti u bolnicu, ali policija to nije učinila jer "nije bilo vremena".

Nakon policijske, tužilaštvo je pokrenulo drugu istragu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.