open-navfaktor-logo
search
Istraga u toku
Objavljeni novi zastrašujući detalji o ubistvu Jamala Khashoggija
Stručnjak za autopsiju Salah Muhammad al-Tubaigy navodno je bio zadužen da počisti nered nakon što su članovi odreda ubili novinara
24.11.2018. u 15:51
get url
text

Iako još uvijek nije poznato gdje se nalazi tijelo brutalno ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija, turske novine Sabah objavile su nove mučne detalje o njegovoj smrti.

Stručnjak za autopsiju Salah Muhammad al-Tubaigy navodno je bio zadužen da počisti nered nakon što su članovi odreda ubili novinara.

- Nakon ubistva on je izvlačio krv iz vena i bacao je u umivaonik u toaletu - pišu turske novine Sabah.

Dodaju kako je upravo on bio taj koji je i raskomadao tijelo novinara. Podsjećamo , saudijski novinar Jamal Khashoggi, koji je bio u egzilu u SAD-u od 2017. godine, ubijen je 2. oktobra u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu. Prema istrazi turskog tužilašva, on je zadavljen i zatim raskomadan.

Ankara navodi da je tu operaciju provelo 15 osoba koje je poslala Saudijska Arabija te da su napustili Tursku isti dan kada su počinili zločin. Otputovali su kući privatnim letovima i jednim redovnim.

Turski predsjednik Erdogan, koji je "najviši nivo saudijske vlade" optužio da je zapovjedio tu operaciju, potvrdio je kako postoji audiosnimka ubistva, koju je, kako je rekao, podijelio s Washingtonom, Rijadom, Parizom, Berlinom i Londonom.

- Ta snimka je užasna. Čak je i član saudijske obavještajne službe bio toliko šokiran kada ju je poslušao da je rekao: 'Ovaj mora da je bio na heroinu, samo neko ko uzima heroin bi to učinio.'

Khashoggijevo ubistvo izazvalo je šok i gnjev širom svijeta, ali svjetske sile nisu poduzele konkretne akcije protiv Saudijske Arabije, najveće svjetske izvoznice nafte i pristaše planova Washingtona za obuzdavanje utjecaja Irana na Bliskom istoku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.