open-navfaktor-logo
search
SAD
Objavljeni povjerljivi dokumenti o atentatu na Kennedyja
Administracija američkog predsjednika Joea Bidena objavila je povjerljive dokumente u vezi s ubistvom 35. američkog predsjednika Johna F. Kennedyja 1963. godine.
15.12.2021. u 20:00
get url
text

Bidenova administracija objavila je 1.500 novih dokumenata o atentatu na web stranici Nacionalne uprave za arhive i evidenciju (NARA).

Većina objavljenih dokumenata sadrži informacije o osumnjičenom ubici Lee Harvey Oswaldu.

Činjenica da više od 10.000 dokumenata vezanih za atentat još uvijek nije u potpunosti objavljeno i dalje izaziva napetost između istražitelja atentata i federalne administracije.

Mnogi istraživači tvrde da objavljeni dokumenti ne daju nikakve nove tragove o atentatu i ne rasvjetljavaju još uvijek nejasna pitanja.

Istraživači tvrde da su Centralna obavještajna agencija (CIA), Federalni istražni biro (FBI) i druge agencije za nacionalnu sigurnost spriječile objavljivanje dokumenata u vezi sa incidentom uprkos nalogu Kongresa.

Ubistvo Kennedyja je opisano kao "veoma duboka nacionalna tragedija koja nastavlja da odjekuje u sjećanju Amerikanaca koji su živjeli taj strašni dan i američku historiju", podsjećajući da je 250.000 dokumenata, koji čine 90 posto dokumenata u zbirci NARA-e, otvoreno za javnost.

Američki predsjednik John F. Kennedy ubijen je 22. novembra 1963. godine u Teksasu, gdje je otišao zbog izbornih aktivnosti.

U istrazi koju je vodio predsjednik Vrhovnog suda Earl Warren, zaključeno je da je Lee Harvey Oswald, koji je izvršio atentat, djelovao sam. Međutim, istraga je kritikovana zbog navodne nekompletnosti, a komisija osnovana u Kongresu kasnije je proglasila da bi atentat mogao biti zavjera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.