Zenica

Obnova zgrada i stručan kadar povećali interes djece i roditelja za vrtiće

Objavljeno: 09.09.2018. u 09:53

Javna ustanova Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica nakon niza godina ponovo je zadobila interes roditelja za upisivanje mališana u vrtiće

Foto ilustracija

- Već smo u maju počeli formirati liste čekanja, jer su nam i tada bili popunjeni svi kapaciteti. Međutim, sada imamo problem zbog porasta interesa za vrtić, ali su nam neke kolegice otišle u penziju pa, zbog nedostatka stručnog kadra, ne možemo sve primiti. Ove su nam godine otišle dvije, a prethodnih godina pet vaspitačica - kaže direktorica Gasal, koja dodaje kako zbog toga ne mogu popuniti ni sadašnji kapacitet od 608 djece. Trenutno na smještaju imaju 522 djece - rekla je za Fenu Jasmina Gasal, direktorica JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica.

Naglom povećanju interesa roditelja za smještaj djece u javne vrtiće su doprinijeli i projekti obnove te utopljavanja.

U toku je završetak utopljavanja vrtića "Pinokio“ na Odmutu, u kojem se nalazi i upravna zgrada.

- Kada sam preuzela tu ustanovu, imali smo oko 300 djece, ali smo u međuvremenu otvorili i sedmi vrtić "Lipa“ u Travničkoj ulici. Kompletno su renovirani vrtići "Dunja“ i sada "Pinokio“, za koji su Grad Zenica (160.000 KM) i UNDP (150.000 KM) ukupno izdvojili 310.000 KM. Zamijenili smo stolariju, izolirali krov, promijenili podstanicu za grijanje i postavili novu fasadu- ističe Gasal, koja dodaje kako se radi o objektu korisne površine oko 1.250 kvadrata - govori Gasal.

Svojim sredstvima, kaže, nisu u mogućnosti puno učiniti, jer za 70-ak zaposlenih i rad vrtića od Grada godišnje dobiju 600.000 KM, ali su počeli sređivati podove i zidove u vrtiću "Pinokio“.

Grad plaća i grijanje (oko 100.000 KM), materijalne troškove, za koje su ove godine dobili 200.000 KM.

- Od toga smo 160.000 KM utrošili za renoviranje "Pinokija“, za koji će nam sada trebati i namještaj, tepisi... da sve i opremimo. Ostatak ćemo uložiti u rekonstrukciju ravnog krova u vrtiću "Pčelica“. U svakom smo vrtiću nešto uradili, ali ljudski faktor je najvrijedniji što imamo. Naši odgajatelji svojim radom privlače djecu - napominje Gasal.

Ona dodaje kako još čekaju na usvajanje kriterija za prijem stručnog osoblja, odgajatelja i stručnih saradnika, čime bi se stvorili uslovi za prijem i 30-ak djece sa liste čekanja.

U pregovorima su, napominje Gasal, sa JU Centar za zbrinjavanje djece i odrasle sa posebnim potrebama ZDK, koje u njihovo ime vodi gradonačelnik Fuad Kasumović, za renoviranje vrtića „Kanarinac“ u naselju Crkvice.

Time će za još 60-ak mjesta biti povećani kapaciteti i zeničkih vrtića.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije