Oboljeli od karcinoma ne primaju terapije: Evo objašnjenja iz Zavoda

Objavljeno: 11.01.17 u 15:46 Autor: A. Šarenkapa

U većini slučajeva uzrok za nedostatak citotoksičnih lijekova, koje kao terapiju koriste oboljeli od različitih oblika karcinoma, su dobavljači ovih medikamenata, tvrdi zamjenik direktorice Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja Nedžad Redžep u izjavi za Faktor.

 

Oboljeli od karcinoma imaju pravo na refundiranje troškova nabavke lijekova FOTO: ARHIV
Oboljeli od karcinoma imaju pravo na refundiranje troškova nabavke lijekova FOTO: ARHIV

- Postoje još neki razlozi, ali ovo je najvažniji. Međutim, građani koji su registrovani da primaju ovu terapiju mogu sami nabavljati ove lijekove, a zatim ostvariti pravo na refundiranje troškova, a novac će im se odmah uplatiti na račun – dodao je Redžep.

Već nekoliko dana pacijenti oboljeli od karcinoma ne primaju redovnu terapiju jer na Kličničkom centru Univerziteta u Sarajevu nemaju potrebnih lijekova. Iz KCUS-a već duže vrijeme upozoravaju i upućuju na Zavod zdravstvenog osiguranja (FZZO) te objašnjavaju da oni koriste samo one lijekove koje im isporuči Zavod.

U odgovoru na pitanje zašto nema lijekova za oboljele od karcinoma, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja stiglo je detaljno obrazloženje, sa potpisom direktorice Novke Agić, prema kojem su krivi svi ostali, osim ovog zavoda.

U obrazloženju se navodi da je Zavod, prema Zakonu o javnim nabavkama, dužan sklopiti ugovor sa dobavljačima, odnosno veletrgovcima, koji se tim ugovorom obavezuju na kontinuiranu isporuku lijekova. Međutim, Zavod nema mogućnosti da lijekove nabavlja od drugih dobavljača kada oni sa kojima su sklopljeni ugovori ne izvršavaju svoje obaveze. Praktično, tada su svi pacijenti u FBiH, uključujući i one oboljele od najtežih bolesti, prepušteni na milost i nemilost veletrgovcima.

U Zavodu krive i svjetske proizvođače citotoksičnih lijekova, koje koriste obboljeli od karcinoma. Ove lijekove proizvode multinacionalne kompanije iz EU, SAD-a, Kanade i Japana i BiH za njih predstavlja malo tržište, tako da oni direktno i nisu prisutni u našoj zemlji.To dobavljačima otežava nabavku, a time i isporuku ovih lijekova, tvrde u Zavodu.

Problem predstavlja i procedura kontrole kvaliteta lijekova, koja za svaku prvu seriju pri uvozu traje 15 do 20 dana. Pri tome, kao tvrde, Zavod nema dovoljno novca kojim bi stvorio zalihe lijekova, koji bi se koristili u vremenu nestašice.

Kako bi se što prije riješio problem, prilikom svakog slučaja nestašice, a ovo nije prva sa kojom se suočavaju pacijenti, Zavod sugeriše dobavljačima da nabave lijek istog sastava, ali drugog proizvođača u onosu na onaj koji uobičajeno isporučuju. Također, od Agencije za kontrolu kvaliteta lijekova se traži da ubrzaju proces provjere. Napokon, što je u izjavi za Faktor kazao Redžep, pacijenti mogu, naravno ako imaju novaca za to, jer su ovi lijekovi izuzetno skupi, za svoj novac kupiti potrebne lijekove, a zavod će im refundirati taj trošak.

U obavještenju upućenom iz Zavoda navedena je i informacija kada će prestati nestašica za svaki pojedinačni citotoksični lijek.

- Karboplatin 50 i 150 mg, cisplatin 50 mg, vinkristin i tioguanin su deficitarni lijekovi za koje ugovorni dobavljači nemaju pouzdanu informaciju o isporuci., leuprorelin 3,75 mg, (isporučeno 10 kom, preostale količine u roku od sedam dana), gemcitabin 200 mg i 1000mg (isporuka planirana krajem sedmice), temozolamidi (novi ugovor-planirana isporuka početkom iduće sedmice), imatinib mesilat (planirana isporuka određene količine u toku sutrašnjeg dana, ostatak početkom iduće sedmice) - navedeno je u saopćenju.

Za to vrijeme, dok FZZO ne isporuči lijekove, bolesnici žive u strahu od mogućeg pogoršanja bolesti jer ne primaju redovnu terapiju, koju uglavnom ne smiju prekidati.