Oboljeli od melanoma: Ili lijekovi ili smrt, a nas su u FBiH osudili da umremo

objavljeno: 04.01.2018. u 18:17

Oboljeli od melanoma uprkos dugim i konstantnim naporima nisu uspjeli da se izbore sa birokratskim zdravstvenim sistemom u Federaciji BiH.

To je za Faktor izjavio Fikret Operta iz Udruženja oboljelih od melanoma, pojasnivši da je iz Ministarstva zdravstva FBiH prema Vladi FBiH nedavno upućen prijedlog revidirane liste lijekova Fonda solidarnosti, na kojoj nema lijekova koji su neophodni ovim pacijentima.

- To je katastrofa! U Ministarstvu zdravstva FBiH su se oglušili o opravdane zahtjeve oboljelih od metastatskog melanoma. Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i Ministarstvo zdravstva osudili su nas oboljele na smrt, a Vlada će izvršiti smrtnu presudu. Mi stvarno nemamo alternative - ili lijekovi ili smrt, ali korumpirani, pokvareni birokrate to neće da razumiju. Koja nesreća je živjeti u ovakvoj zemlji - govori razočarano Operta, pojašnjavajući da je Fond solidarnosti upravo namijenjen za specifična i teška oboljenja koja se ne mogu liječiti.

I drugi pacijenti koji nisu u mogućnosti priuštiti skupe lijekove, a koji su im jedina nada da se izliječe, ogorčeni su zbog toga što Fond solidarnosti, odnosno Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja očigledno neće preuzeti finansiranje nabavke tih lijekova, te ih neće uvrstiti na listu, kako bi ih učinili dostupnim pacijentima.

Pacijenti su se nadali da će dolaskom doktorice Vlatke Martinović na čelo Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, umjesto dugogodišnje direktorice Novke Agić, stvari promijeniti nabolje, međutim, kako ističu, izgleda da za njih opet nema razumijevanja.

VEZANI TEKST - Ima li kraja agoniji pacijenata: Lijek za metastatski melanom čeka odobrenje jedne institucije

Iz Udruženja oboljelih od melanoma tvrde da je po izvršenim procjenama za liječenje 15 pacijenata godišnje potrebno osigurati oko 2,5 miliona KM.

To je potvrdila i potpredsjednica FBiH i specijalista opće hirurgije Melika Mahmutbegović koja odavno pokušava riješiti problem oboljelih od melanoma. Ona je ranije za Faktor izjavila da Fond ima dovoljno novca te da ne vidi zbog čega se lijekovi ne mogu uvrstiti na listu.

- Prihod u Fondu je veći u odnosu na prethodnu godinu, zbog čega ne bi trebalo biti problema da se novci izdvoje za ovu namjenu. Mi smo procijenili da unutar Fonda postoje ta sredstva da bi se mogli lijekovi staviti na A listu – izjavila je Mahmutbegović.

Ipak, lijekovi se, kako kažu u Ministarstvu, nisu našli na listi jer u Fondu solidarnosti smatraju da je za te svrhe potrebno izdvojiti više novca, kojeg oni trenutno nemaju.

- Prilikom izrade ove liste koja se revidira na godišnjem nivou, Federalno ministarstvo zdravstva je u cilju pronalaženja mogućnosti za uvođenje novih lijekova za liječenje metastatskog melanoma na Listu lijekova Fonda solidarnosti, od Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH tražilo detaljnu informaciju o mogućnosti unutrašnje preraspodjele sredstava za ovu namjenu. S tim u vezi, Zavod je izvijestio Ministarstvo da bi za uvođenje ovih lijekova bilo potrebno osigurati pet miliona KM za 30 pacijenata godišnje te da je potrebno definirati realan izvor sredstava za naredni period. Također, ističu da bi unutrašnja preraspodjela dovela do umanjenja planiranih sredstava za pojedine druge programe koji se finansiraju iz ovog fonda, što bi za posljedicu moglo povećati liste čekanja za druge programe liječenja – kažu iz Ministarstva.

Dodaju da je Zavod također istakao kako se radi o procjenama i da je prije uvođenja ovih lijekova potrebno pribaviti mišljenje nadležne onkološke struke po pitanju izbora lijekova za metastatski melanom i njihove učinkovitosti.

- Nakon toga je potrebno vidjeti za koliko pacijenata bi bilo potrebno nabaviti koje lijekove. Na osnovu toga potrebno je napraviti procjenu sredstava sukladno broju pacijenata i protokolima liječenja, a radi se o podacima kojima stručna služba Zavoda trenutno ne raspolaže. Obzirom na navedeno, odnosno izjašnjenje Zavoda da na realnoj osnovi nisu osiguranja sredstva, a da s druge strane postoji opredijeljenost i Zavoda i Federalnog ministarstva zdravstva za rješavanje ovog problema,  odlučeno je da se četiri nova lijeka za liječenje metastatskog melanoma uvrste u "Poseban program" u okviru nove Liste lijekova Fonda solidarnosti, a koji se finansira u ovisnosti od osiguranja dodatnih sredstava u Fondu. S tim u vezi, Zavod će u narednom periodu kroz sve dostupne modele pokušati iznaći potrebna sredstva za finansiranje ovog programa – naveli su iz Ministarstva zdravstva FBiH.