open-navfaktor-logo
search
Vijeće Apelacionog suda
Oborena prvostepena presuda za državni udar u najpoznatijem sudskom procesu u Crnoj Gori
Crnogorski Apelacioni sud ukinuo je u petak prvostepenu presudu za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora u novembru 2016. godine, kojom je 14 državljana Rusije, Srbije i Crne Gore osuđeno na ukupno 67 godina zatvora.
05.02.2021. u 19:24
get url
text
Crna Gora-sud

- Vijeće Apelacionog suda ukinulo je prvostepenu presudu jer su u postupku njenog donošenja i u samoj presudi počinjene bitne povrede odredaba kaznenog postupka, a zbog kojih se nisu mogli prihvatiti ni činjenični ni pravni zaključci u prvostepenoj presudi, kako u odnosu na postojanje kaznenih djela za koje su optuženi proglašeni krivim, tako i u odnosu na postojanje njihove krivice za ta djela - navedeno je u odluci Apelacionog suda Crne Gore.

Cijeli postupak, odlučeno je, vraća se na početak pred novim vijećem Višeg suda u Podgorici, dok je pritvor ukinut penzionisanom generalu srpske žandarmerije Bratislavu Dikiću, koji je prvostepenom presudom osuđen na osam godina zatvora.

Nepravomoćnom presudom podgoričkog Višeg suda osuđeni su, između ostalih, ruski državljani Eduard Šišmakov na 15 i Vladimir Popov na 12 godina zatvora, dok su po pet godina zatvora dobili čelnici opozicije proruskog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević. Navedeno je da svi okrivljeni imali zadatke koji su trebali rezultirati nasilnim rušenjem vlasti u Crnoj Gori na izborima u novembru 2016. godine i proglašenjem pobjede Demokratskog fronta na izborima kako bi se spriječilo priključenje Crne Gore NATO-u.

Nitko od optuženih nije priznao djela za koja se tereti, već su navode optužnice okarakterizirali montiranim političkim procesom.

Glavni svjedok pokajnik crnogorskog Specijalnog tužilaštva Saša Sinđelić, na osnovu čijeg svjedočenja je osuđena ova 14-očlana grupa, izručen je u novembru 2019. godine Hrvatskoj, koja ga potraživala zbog izvršenja pravomoćne presude Županijskog suda u Vukovaru kojom je osuđen na 21 godinu zatvora zbog kaznenih djela teškog ubojstva i teške krađe.

Crnogorsko "suđenje stoljeća", kako su ga mediji nazvali, trajalo je godinu i po uz direktne prijenose iz sudnice na svim nacionalnim televizijama i po mnogo čemu je bilo svojevrsni sudsko-političko-medijski spektakl.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.