open-navfaktor-logo
search
Borba za EP
Obrvan: Imali smo problem s Malinovićem, Terzić: Ne smijemo kalkulisati jer možemo doživjeti debakl
Rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo 2022. godine ove sedmice čekaju dva veoma teška duela.
28.04.2021. u 10:19
get url
text

Prvi sa Njemačkom u četvrtak u Bugojnu, a zatim 2. maja u Grazu sa Austrijom. Mnogo je kombinacija u kojima se bh. tim može domoći završnice EURO 2022, pa čak i u slučaju da izgubi obje preostale utakmice u grupi 2, ali o tome selektor Ivica Obrvan i njegovi izabranici ne žele razmišljati.

Obrvan naglašava da će učiniti sve da već u četvrtak protiv velikih favorita Nijemaca osvoje barem bod, koji bi im donio gotovo siguran plasman na Evropsko prvenstvo.

- Pred nama su dvije odlučujuće utakmice u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Prva u četvrtak protiv reprezentacije koja dolazi u najboljem sastavu koji mogu trenutno izvesti. Sigurno je da su favoriti, ne samo protiv nas, nego i protiv mnogo reprezentacija u Evropi. Sam njihov dolazak u sastavu koji su najavili pokazuje njihovu ambiciju. Ja bih želio da u ova svega tri treninga koliko ćemo imati u pripremama za tu utakmicu ostanemo na onom tragu zadnje utakmice protiv Austrije sa koncentracijom, zalaganjem, borbenošću, da damo sve od sebe, zadnji atom snage, da pokušamo osvojiti bod ili pobijediti, što bi nas potpuno odvelo na Evropsko prvenstvo. Isto tako moramo razmišljati za vrijeme te utakmice i o utakmici koja dolazi nakon nje, a to je protiv Austrije - rekao je Obrvan i dodao:

- U ovom trenutku reprezentacija je na dobrom tonusu. Imamo mali problem sa Dejanom Malinovićem. Nadam se da će biti saniran do utakmice i nastojat ćemo kroz današnji zadnji trening u Bugojnu, razgovore i videoanalize biti maksimalno pripremljeni za ono što nas čeka u četvrtak popodne.

I selektor je svjestan da je mnogo kombinacija u igri za odlazak na Evropsko prvenstvo, a smatra da bi previše razmišljanja o tome moglo imati loše posljedice po tim. Stoga se nada da će njegovi izabranici na terenu riješiti sve dileme oko toga ko će uz Njemačku iz grupe 2 na EURO.

- Izanalizirali smo i o tome smo jučer upoznali igrače. Ima jako puno kombinacija kako možemo otići na Evropsko prvenstvo, kojem smo sada vrlo blizu. I sa pobjedom protiv Njemačke, i sa bodom, i sa dva poraza... Ono što je jako bitno, a što možda i nije dobro za nas, u sportu su sve opcije otvorene. Ako protiv Njemačke ne stojimo trenutno dobro na toj utakmici nemamo prostora da odmaramo igrače na samoj utakmici, jer je i gol razlika vrlo bitna, ne samo na toj utakmici, nego i na utakmici protiv Austrije. Puno faktora odlučuje, tako da o svim tim sitnicama moramo razmišljati da bismo došli do konačnog cilja - objašnjava Obrvan i nastavlja:

- U ovom trenutku danas imamo dosta dobru poziciju, ali su pred nama dvije utakmice i moramo biti vrlo oprezni, motivirani, da o tome ne razmišljamo, nego da damo svoj maksimum i u obje utakmice idemo na pobjedu.

Mirsad Terzić, kapiten bh. rukometaša, naglašava da su Nijemci sastavom kojim dolaze u Bugojno pokazali koliko ozbiljno shvataju sutrašnju utakmicu, bez obzira što su već osigurali plasmana na EURO.

- Oni su favoriti protiv svakoga. Iskreno ja volim što su u puno sastavu, jer njima ne znači puno ako promijene dva-tri igrača. Oni imaju širok roster, imaju možda 40 igrača kvalitetom tu negdje, tako da njih ne boli jedna ili dvije povrede, jer imaju igrače koji će zamijeniti jedni druge. Dosta ima kalkulacija i mogućnosti odlaska odnosno neodlaska na prvenstvo. Međutim, mi smo ekipa koja nema pravo da nešto kalkuliše, prvenstveno što smo mi u fazi dokazivanja, nismo uopšte u fazi kao i Njemačka, a drugo i ako nešto kalkulišemo protiv tako jakih ekipa možemo lako izgubiti velikom razlikom. Tako da u utakmicu ulazimo maksimalno - kazao je Terzić.

Najveći problem za bh. tim uoči dvije posljednje utakmice kvalifikacija mogla bi predstavljati činjenica da na poziciji desnog beka nema Marka Panića, koji očekuje rođenje djeteta, dok Malinović ima problema sa povredom. No, prema riječima Obrvana među pozvanima su alternative Neven Stjepanović i mladi bek Izviđača Stjepan Jozinović, a ukoliko bude bilo potrebe pokušat će pronaći rješenje i sa dešnjacima koje ima na raspolaganju, a to su prije svih Mirko Herceg i Ivan Karačić.

Utakmica BiH - Njemačka igraće se 29. aprila u Bugojnu s početkom u 16.10 sati. Posljednji susret grupe 2 bh. tim će odigrati 2. maja protiv Austrije u Grazu.

Poredak grupe 2: Njemačka 8 bodova, BiH 4, Estonija 2, Austrija 2.

Na Evropsko prvenstvo, koje će se od 13. do 30. januara 2022. godine održati u Slovačkoj i Mađarskoj, plasirat će se dvije prvoplasirane selekcije iz osam kvalifikacionih grupa i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije. Ranije su nastup na EURO 2022 osigurali domaćini te Španija i Hrvatska, kao aktuelni šampion i vicešampion Evrope.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.