Obuka ratnog novinarstva: Reporteri uče kako reagirati u slučaju otmice

Objavljeno: 11.08.17 u 15:44

U toku je deseti certificirani program ratnog novinarstva koji organiziraju Anadolu Agency (AA) i turska Policijska akademija.

 

Polaznici programa, čiji je cilj obučiti reportere da izvještavaju u slučajevima rata, elementarne nepogode i vanredne situacije, uče od turskih policijskih i vojnih stručnjaka.

Stručni kadar je nastojao podučiti reportere kako da reagiraju u slučaju otmice i kako da uspostave kontakt s kontrolnim tačkama. Polaznici obuke su naučili i kako koristiti neprobojne prsluke te drugu opremu.

Tokom obuke na terenu reporteri su imali priliku čuti zvukove bombi i oružja. Zatim su trebali pod teškim uslovima hodati deset kilometara i noć provesti na položajima koje su sami postavili. U skladu sa scenarijem, polaznici obuke su trebali otići do ciljanog područja i napraviti snimke.

Također, ekipe Ureda za vanredne situacije pri turskoj vladi (AFAD) nastojale su obučiti reportere kako da reagiraju i da se zaštite u slučaju elementarne nepogode. Tokom obuke su korišteni i psi za spašavanje.

Reporteri su igranjem paintballa učili o koordinaciji i timskom radu, te usavršavali reflekse.

Po uspješno završenoj dvosedmičnoj obuci, polaznicima kursa će biti uručeni certifikati.