open-navfaktor-logo
search
Banjalučko tužilaštvo
Obustavljena istraga protiv Davora Dragičevića zbog ugrožavanja sigurnosti Dragana Lukača
Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv Davora Dragičevića zbog krivičnog djela "ugrožavanje sigurnosti ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača".
13.09.2021. u 15:37
get url
text

Advokat Dragan Tolimir je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdio da je dobio odluku Tužilaštva koja mu je adresirana 8. septembra 2021. godine.

Davor Dragičević kaže da mu danas takva odluka Tužilaštva ne znači mnogo i da je došla sa tri godine zakašnjenja.

- Što se mene lično tiče, ne znači mi ta odluka ništa - kaže Dragičević.

Istraga protiv Davora Dragičevića vođena je zbog dešavanja ispred Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) 17. decembra 2018. godine. Tada su građani okupljeni oko grupe “"ravda za Davida", predvođeni Davorom Dragičevićem, došli pred entitetski parlament, u kojem su zastupnici birali novu Vladu Republike Srpske. Građani su ispred Skupštine protestovali zbog toga što je Dragan Lukač ponovo bio predložen za ministra unutrašnjih poslova.

Prijavu protiv Dragičevića podnio je sam ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Dragičević, koji se nalazi u Beču, za BIRN BiH govori da, tri godine nakon dešavanja ispred Skupštine, obustava istrage dolazi kasno.

- Zakasnili su skoro tri godine. Na vrijeme smo prepoznali njihove namjere i osjetili njihove montirane procese - komentariše Dragičević naredbu o obustavi istrage protiv njega.

Dodaje i da on i dalje insistira na otkrivanju ubica svog sina, ali i na tome da odgovornost snose i oni koji su pokušavali da zataškaju ubistvo i koji su u tu svrhu progonili njega i članove grupe "Pravda za Davida".

Obustava istrage protiv Dragičevića je za advokata Tolimira pokazatelj da su institucije korištene samo kako bi se građani zastrašili i odvratili od daljih okupljanja.

- Ovo je pokazatelj da je ovo bio čist progon i da su koristili sve da onemoguće ljude da protestuju. To je zloupotreba institucija jer ako nijedna prijava nije rezultovala optužnicom, očigledno je da je Tužilaštvo korišteno za pritisak - kaže Tolimir.

Za isto krivično djelo, "ugrožavanje sigurnosti ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača", istraga je vođena protiv članova neformalne grupe "Pravda za Davida" – Ozrena Perduva i Sofije Grmuše.

- Protiv nas dvoje istraga je obustavljena u februaru ove godine, nakon što smo Sofija i ja insistirali da vidimo šta se dešava sa tom istragom - kaže Perduv.

Protiv Davora Dragičevića za isto djelo, “"grožavanje sigurnosti ministra Dragana Lukača", trenutno se vodi još jedna istraga, ali u prijedorskom Okružnom javnom tužilaštvu.

Građani okupljeni oko neformalne grupe "Pravda za Davida" protestuju u kontinuitetu od marta 2018. godine. Protesti su počeli nakon što je na obali Vrbasa pronađeno tijelo dvadesetjednogodišnjeg Davida Dragičevića, čija smrt još nije razjašnjena. Istragu o ubistvu od banjalučkog Okružnog tužilaštva u aprilu ove godine preuzelo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Pred Osnovnim sudom u Banjoj Luci u toku je suđenje protiv Davora Dragičevića, po tužbi koju su zbog klevete podnijeli Dragan Lukač, Darko Ilić i Darko Ćulum, sadašnji i bivši visoki funkcioneri Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.