open-navfaktor-logo
search
Sirija
Očaj civila na jugu Idliba: Ne znamo kuda ćemo, pomozite nam
 Napustili su domove nakon što su snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada nastavile napredovati na jugu Idliba
17.08.2019. u 17:38
get url
text
Sirija Idlib

Hiljade civila iz Idliba u očaju traži utočište u kampovima na granici Sirije s Turskom.  Napustili su domove nakon što su snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada nastavile napredovati na jugu Idliba. Isa Sakir iz Latamine, na sjeveru Hame, podsjetio je da je prvi put prije pet godina morao otići na jug Idliba. 

- Nije sigurno kud idemo. Sada smo ovdje, sutra ko zna gdje smo - pojasnio je Sakir. 

I Muhammed Ahmed nalazi se u jednom od kampova na jugu Idliba. 

- Bježimo od zračnih i kopnenih napada - poručio je Ahmed. 

Među njima je i Mustafa Abdullah koji je pozvao međunarodnu zajednicu i arapske zemlje da im pomognu. U Idlibu kao utvrdi sirijske opozicije živi oko četiri miliona stanovnika i interno raseljenih koji su meta stalnih režimskih napada.

Uz posredstvo Turske i Rusije u Sočiju 17. septembra 2018. postignut je dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile. Od septembra prošle godine i proglašenja primirja u toj regiji je raseljeno više od 750.000 ljudi.

Sirijska mreža za ljudska prava ranije je saopćila kako je u napadima na zonu deeskalacije sukoba Idlib, koje su režimske snage i saveznici izveli od 26. aprila do 27. jula, poginuo 701 civil, od toga 208 maloljetnika i 140 žena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.