open-navfaktor-logo
search
Umjetnost emocija
Očaran bosanskom tradicionalnom muzikom: Italijanski umjetnik sevdah želi promovirati u svojoj domovini
Sevdah je i čežnja, i ljubavni žar, ljubavna bol, ali i način života, i kada sve to kažete strancima, obično vas gledaju u čudu, jer, teško je onima, koji nisu iz Bosne i Hercegovine, domovine sevdaha, objasniti da jedna riječ ima toliko značenja.
04.07.2020. u 07:50
get url
text
Gian Luca Palazzolo
Gian Luca Palazzolo

Ali, ta kompleksnost sevdaha, zasnovana na čistoj emociji, na krilima muzike, uz interpretatore sevdalinki, dopre do srca i onih koji ne razumiju niti jednu riječ.

Upravo se to dogodilo italijanskom umjetniku Gianu Luci Palazzolu, koji je sevdah spoznao prošle godine u Sarajevu tokom umjetničke kolonije, a godinu poslije, sevdah, i sve što on nosi sa sobom, želi promovirati u svojoj domovini.

- Nisam znao za sevdah prije godinu, kada su me pozvali u Sarajevo Art Colony 2019. Slikarska tema na koju smo trebali odgovoriti zapravo je bila "Sevdah", pa sam počeo tražiti informacije i slušati neku muziku. Otkrio sam vrlo fascinantnu vrstu muzike, tako melanholičnu, i toliko različitu od muzike koju slušamo u Italiji (ovdje smo više fokusirani na savremenu muziku, poput popa i rocka, i ne postoji tipična muzika koja ujedinjuje cijelu Italiju). Način pjevanja sevdaha toliko je različit od svega što sam prije slušao. Glasovi pjevača su nevjerojatni, oni su poput drugog muzičkog instrumenta koji stvara melodiju, pa čak i ako ne razumijem jezik, osjećam toliko emocija. Također, fascinantno mi je da sevdah znači i muziku i osjećaj koji ga inspirira-  ljubav, tuga, melanholija. Upravo sam tu pronašao najviše inspiracije za svoja djela- ispričao je Palazzolo za Faktor.

Djela koja je naslikao u Sarajevu, u novom ruhu, bit će dostupna  Italijanima, a putem društvenih mreža i svima onima koji su zainteresirani. Gian je odlučio svoja djela preslikati na majice koje je simbolično i nazvao "Sevdah", kako bi ih vlasnici nosili kraj srca, po zavjetima sevdaha.

- Tokom putovanja iz svog grada (Livorno) u Sarajevo, a put je trajao dugo, jer koristio sam voz, brod, pa potom i autobus, razmišljao sam o temi Umjetničke kolonije Sarajevo. Pokušao sam pronaći sliku koja bi mogla izraziti taj osjećaj boli, ali da to u isto vrijeme stvara nešto lijepo, i na kraju sam došao do ideje da to budu ljudi sa cvijećem koje im izlaze iz kože.

Kada sam se vratio kući, još uvijek pod emocijama izazvanim sevdahom, odlučio sam napraviti gravuru moje slike, kako bih je mogao koristiti za pečate na papiru i odjeći. Da se uvijek mogu sjećati osjećaja koje sam osjećao tokom Kolonije, i  da ih uvijek mogu nositi sa sobom. A upravo to želim da osjete i oni koji budu nosili moje majice- istakao je Palazzolo.

No nije samo sevdah zarobio njegovo srce...

- Sarajevo je postalo mjesto moje duše. Dopada mi se kako zvuči bosanski jezik i želim ga naučiti. Jednostavno sam se zaljubio u Sarajevo. Teško mogu objasniti šarm koji ostavlja na mene. To je ime koje sam čuo još kao dijete, kada smo slušali vijesti o opsadi, a prije nekoliko godina odlučio sam ga posjetiti. I našao sam tako živo, nevjerovatno mjesto - istakao je Palazzolo. 

Na ovom linku možete pogledati kako nastaju majice "Sevdah". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.