open-navfaktor-logo
search
Izbori u SAD-u
Očekuje se da Biden objavi kandidaturu za drugi mandat
Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden u utorak objaviti da se kandiduje za drugi mandat, ulazeći u rekordnoj dobi od 80 godina u žestoku novu kampanju za Bijelu kuću - i potencijalni revanš protiv Donalda Trumpa.
25.04.2023. u 08:31
get url
text

- Nastavite nas slušati - rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući u ponedjeljak.

Od demokrate se očekuje da objavi videoporuku, baš kao što je to učinio prije tačno četiri godine kada je najavio svoju u konačnici uspješnu kandidaturu protiv Trumpa 2020. godine.

Nakon niza velikih zakonodavnih pobjeda i značajnih vanjskopolitičkih borbi u prve dvije godine na vlasti, Biden nema pravog izazivača unutar Demokratske stranke.

Ali očekuje se da će se suočiti sa stalnim i žestokim prigovorima zbog svojih godina.

Demokrata veteran bi do kraja drugog mandata napunio 86 godina. Čak i ako je medicinski pregled u februaru utvrdio da je "sposoban" za obavljanje predsjedničke dužnosti, mnogi, uključujući i njegovu vlastitu biračku bazu, smatraju da je prestar.

Anketa NBC Newsa objavljena tokom vikenda pokazala je da 70 posto Amerikanaca, uključujući 51 posto demokrata, vjeruje da se on ne bi trebao kandidirati.

Šezdeset devet posto svih ispitanika koji su rekli da ne bi trebalo da se kandiduje navelo je zabrinutost zbog njegovih godina kao glavni ili manji razlog.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.