open-navfaktor-logo
search
Ivanić
Očekujem da naredne godine BiH dobije status kandidata za EU
Ivanić smatra da nije pogodan trenutak za otcjepljenje RS-a jer taj bh. entitet nema moćne saveznike
26.08.2018. u 10:09
get url
text
Mladen Ivanić

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je da vjeruje da će Bosna i Hercegovina naredne godine dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Ivanić je za današnje izdanje dnevnog lista "Politika", govoreći o izborima u BiH, rekao da misli da će biti jako teško da se formiraju institucije u Federaciji BiH poslije izbora, a time i na nivou BiH.

- Bit ćemo suočeni sa ozbiljnim problemom kada dođe do formiranja Doma naroda. Nepredvidivo je šta će se desiti - rekao je Ivanić.

On je dodao da Republika Srpska u to ne treba da se miješa, niti problem može da riješi ili nekoga podrži.

- Naše je da poslije oktobra budemo spremni i da čekamo dogovor da se formiraju zajedničke institucije - rekao je Ivanić.

Upitan o novom izvještaju o Srebrenici, Ivanić je rekao da Vlada Republike Srpske tvrdi da ima nove činjenice i saznanja i da "ako je tako niko ne bi smio da ima išta protiv toga".

Govoreći o poređenju Republike Srpske i Kosova, Ivanić je rekao da to nije dobar pristup, jer se Srbija onda jednog odriče.

- Ako je Kosovo dio Srbije, onda Republika Srpska po toj logici ne može biti dio srpskog prostora. To nije dobar pristup - rekao je Ivanić.

On je dodao da je svjestan da 90 posto ljudi želi nezavisnost Republike Srpske, ali da treba sagledati realnost u kojoj Republika Srpska nema moćne saveznike u ostvarenju želje za nezavisnošću.

- Ko bi nas podržao? Srbija voli Republiku Srpsku, ali je rukovodstvo Srbije jasno i glasno reklo da neće uraditi ništa protiv integriteta dejtonske BiH. I Rusija je čvrsto saopćila da stoji iza Dejtona - rekao je Ivanić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.