open-navfaktor-logo
search
Uzmi ili ostavi
Očekujući odluku Gazproma: Kako se formira i ko određuje cijenu prirodnog gasa u BiH
Ruski Gazprom treba za nekoliko dana odrediti novu cijenu prirodnog gasa Energoinvestu, dobavljaču za Bosnu i Hercegovinu, jer od 1. aprila do kraja juna nastupa novi kvartal kada se koriguju cijene ovog energenta.
04.04.2023. u 07:57
get url
text

VEZANI TEKST - Ministar Bečarević predlaže sniženje cijene gasa u Federaciji za 30 posto

- Energoinvest još nije dobio novu cijenu od Gazprom Exporta, koju dobijamo početkom svakog kvartala jer je neophodno da se ispuni uvjet Gazproma o analizi kretanja cijena inputa za proteklih 90 dana. Novu cijenu očekujemo u narednih nekoliko dana i kada je dobijemo, nadležno ministarstvo Vlade FBiH će biti obaviješteno jer oni određuju na kraju cijenu gasa – izjavili su za Faktor iz Energoinvesta.

Almir Bečarević, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, uputio je federalnom ministru energetike, rudarstva i industrije Nerminu Džindiću i ministru trgovine Zlatanu Vujanoviću zahtjev u kojem traži smanjenje cijene gasa za najmanje 30 posto, smatrajući da je to realna cijena gasa i da će se na taj način smanjiti preveliki troškovi koje imaju korisnici gasa u Kantonu Sarajevo.

Na prijedlog ministra Bečarevića iz Energoinvesta su poručili:

- Ne želimo komentirati izjave Bečarevića!

Nakon što Gazprom odredi samostalno cijenu gasa o kojoj Energoinvest ne može pregovarati jer se to radi po metodu "uzmi ili ostavi", snabdjevač gasa za BiH obavještava Vladu FBiH, koja na kraju određuje novu cijenu gasa.

Cijena gasa formira se kvartalno, (svaka tri mjeseca u godini), a na osnovu kretanja cijene nafte u proteklih devet mjeseci. Cijene nafte bile su u padu proteklih mjeseci pa se očekuje da Gazprom smanji cijene gasa. Koliko će to iznositi, zavisi od izračuna ruske firme i na cijenu koju odrede ne može niko utjecati.

Na ovu cijenu dodaju se troškovi i zarada javnih preduzeća koji učestvuju u nabavci i distribuciji gasa, a u tom lancu se osim Energoinvesta, uključuju distributeri BH-Gas i Sarajevogas.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.