open-navfaktor-logo
search
Ramazanska priča
Očev emanet: Hadžihanuma Mejra Turković prepisala cijeli Kur'an
Nakon što mi je moj Senad preselio ja sam odlučila da taj Kur'an negdje uvakufim, te sam ga predala Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka, kaže hadži Mejra
08.05.2019. u 22:13
get url
text

Sedamdesetdvogodišnja hadžihanuma Mejra Turković dvije i po godine prepisivala je Kur'an. Harf po harf, ajet po ajet, džuz po džuz i prepisala je cijeli Kur'an, koji je ukoričila.

Emanet joj je to kaže od rahmetli oca koji je također prepisao ovu svetu Knjigu.

- Usnila sam ga da mi govori "nastavi gdje sam ja stao". Mislila sam da ja to ne mogu, ali kada nešto voliš, a ja Kur'an neizmjerno volim, i kada se nečemu predaš, a moj život je usmjeren isključivo prema toj svetoj Knjizi, uputi koju nam je dragi Bog poslao i onda ni ispisivanje Kur'ana nije mi predstavljalo poteškoću - priča hadžihanuma Turković.

Majka je troje djece, dvoje je van BiH, dok je najstariji sin Senad preminuo prije nekoliko godina, a kaže kako je prepis Kur'an željela njemu pokloniti.

- Nakon što mi je moj Senad preselio ja sam odlučila da taj Kur'an negdje uvakufim, te sam ga predala Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka - kaže hadži Mejra dodajući da kada je ostavila taj svoj Kur'an u Institutu i krenula kući, da je osjetila kao da je ostavila dio sebe.

Pisala je kaže grafitnom olovkom i bojicama, nakon što je završila ispisivanje bojice su se toliko istrošile da su bile dužine oko dva centimetra i njih je, kaže, iskoristila kao ukras za okvir njenog Kur'ana. Također, kaže da je prepisala Kur'an i po džuzevima u male sveske i to je sačuvala za sebe. 

Mubarek mjesec ramazan je, kaže, jedva dočekala. Za nju su to posebni dani koje nastoji iskoristiti u potpunosti.

- Idem na sabahsku mukabelu, kada dođem kući malo još zikrim. Idem i na podnevnu mukabelu. Slušajući Kur'an punim baterije i ne razmišljam ni o čemu osim o dragom Allahu dž.š, o onome što nam je on preporučio da radimo - priča sagovornica.

Kaže kako, s obzirom na svoju situaciju, zna i sama iftariti, ali da je najčešće žene iz njenog džemata pozivaju na iftar, zatim ona njih i tako ukrug.

Prije 19 godina usnila je san koji je shvatila kao poruku da treba da stavi hidžab, nakon toga je završila sufaru, naučila Kur'ansko pismo, naučila učiti Kur'an ispravno, zatim završila dva stepena arapskog jezika i uvijek joj je, kaže, sve to bilo malo. Kur'anu me vuče ljepota Allahovog govora, dodaje. 

- Volim da sam u društvu ljudi koji kao i ja vole Kur'an. Kažu da ko je u takvom društvu onda će imati lijepo mjestu u Džennetu - priča hadžihanuma ne skidajući osmijeh na vedrom licu.

U 72. godini, tačnije prije pola godine počela je da uči Kur'an napamet.

- Jest da je po stare dane ali polahko pa koliko god. Sufaru sam počela učiti 2001. godine. Moja prva učiteljica sufare mi je rekla da ja to mogu i tako je krenulo. Upišem se u medresu za odrasle Bejan, ta medresa je iznjedrila hafiza. Ima žena koje sada znaju po 15 ili 20 džuzeva. Ja ću uskoro izaći na ispit za pola džuza, nadam se da ću završiti bar kao mala hafiza, da znam makar jedan džuz - kaže hadži Mejra.

{$galerijaFotografija}

Cijeli svoj radni vijek provela je kao odgajateljica u vrtićima.

- Iako se u vrijeme kada sam ja odrastala, i u sredini u kojoj sam odrastala, žensko nije slalo u školu, naš otac, imao je sedmero djece, i uvijek je govorio kako muški ako hoće da uče neka uče, ako neće neka kopaju kanale, a nama djevojkama je govorio da učimo. Budite svoji ljudi, kazivao nam je. Svi smo kasnije postali pedagozi, učitelji, brat jedan je advokat. Svi smo elhamdulilah završili lijepe škole - zaključuje sagovornica.

Mejra Turković 07.05.2019.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.