open-navfaktor-logo
search
Korisno
Očistite sve u kući uz pomoć limuna
Sa limunom možete razgraditi naslage na metalnom posuđu
10.05.2019. u 14:18
get url
text
Limun

Limun, koji je dobrodošao u vrijeme prehlada ili kao dodatak pićima, također je veoma efikasan u čišćenju doma. Tako ovaj citrus možete iskoristiti da osvježite odvode. Naribajte koricu limuna, te istisnite njegov sok i stavite u odvod, te nakon toga prelijte vrućom vodom. Za razliku od sirćeta, koji ne ostavlja miris, limun će odmastiti odvod i ostaviti fin, svjež miris.

Sa limunom možete razgraditi naslage na metalnom posuđu. Ukoliko želite poseban sjaj, polovinu limuna umočite u so i koristite kao abrazivno sredstvo koje će dodatno uglancati površinu za još jači sjaj.

Limunom možete dezinfikovati i mikrovalnu. Ostaci mirisa kokica, mesa koje se odmrzavalo i drugih stvari može vas odbiti od korištenja ovog kućanskog aparata. To možete veoma lako spriječiti uz pomoć jednog limuna. Narežite ga na jako tanke šnite i rasporedite u posudu koju smijete grijati u mikrovalnoj. U posudu nalijte vruću vodu i zagrijte na najjače dvije minute. Antibakterijska svojstva limuna i isparavanje limunske kiseline će uništiti bakterije i omekšati skorene komadiće hrane, pa ćete ih lakše očistiti u mikrovalnoj.

Limun je idealan i za čišćenje kupatila. Iscijedite šest limuna i ulijte to u bočicu s raspršivačem i pošpricajte po svemu što želite očistiti. Limunska kiselina razgradit će kamenac i rastopiti naslage od sapuna. Uz to, antibakterijska i antiseptička svojstva limuna će dezinfikovati površine.

Pranje suđa - Ako vam ponestane deterdženta za pranje suđa, prepolovite limun i po unutarnjoj jezgri pospite malo soda bikarbone. A zatim limunom posuđe oribajte, kao i što biste to učinili sa spužvicom. Vidjet ćete da će se masnoća lako očistiti, a posude sjajiti.

Pranje prozora - Samo 4 žlice limunovog soka pomiješane s pola litre vode je efikasno sredstvo za pranje prozora – bez kemikalija. Snažna limunska kiselina će ukloniti prljavštinu, masne mrlje čađu i mrlje od vode.

Dezinficiranje kuhinjske daske - Da biste osvježili i dezinficirali kuhinjsku dasku – iscijedite pola limuna po cijeloj površini i ostavite da se sok upije desetak minuta – ovo važi i za drvene, ali i plastične daske. Sok će dezinficirati dasku, ukloniti masnoću i omekšati sve mrlje. Tada samo morate limunom još protrljati dasku da je detaljno očistite.

Za teško dostupna mjesta - Napravite pastu od limunovog soka i boraksa. Uz pomoć stare četkice za zube ovo sredstvo za čišćenje iskoristite kako biste izribali pločice, kutove i procjepe, te odvode - sva mjesta koja su teško dostupna krpi i spužvi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.