- Jačajući dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama na svim nivoima, odlučni smo u namjeri da predivnu klimu koju smo uspostavili s Bidenom pretvorimo u maksimalnu korist za naše države - kazao je Erdogan na konferenciji za medije nakon sastanka turskog kabineta u Ankari.

Jedini zahtjev Turske je poštivanje njenih suverenih prava na svim političkim i ekonomskim poljima te podrška njenoj borbi protiv terorističkih organizacija dodao je Erdogan, napominjući da je uvjeren da su otvorena vrata nove ere sa SAD-om:

- Vjerujemo da smo otvorili vrata nove ere sa SAD-om na pozitivnoj i konstruktivnoj osnovi.

Istakao je da njegova zemlja nastavlja sa ekonomskim napretkom kao i prethodnih godina te da je broj zaposlenih u industrijskom sektoru u Turskoj dosegao najviši nivo u historiji države.

Također je posebno pohvalio i kampanju vakcinacije protiv COVID-19 u Turskoj koja protiče vrlo efikasno od samog početka imunizacije.

- U posljednjih sedam dana smo država koja je dala najviše vakcina protiv COVID-19 u svijetu u odnosu na broj stanovnika - istakao je Erdogan.

Dotakao se i pitanja ukidanja epidemioloških mjera u narednom periodu nakon pada broja zaraženih koronavirusom u Turskoj.

- Od 1. jula u potpunosti ukidamo policijski sat kao i ograničenje za muziku. Također, od 1. jula u javnim institucijama i organizacijama primjenjuje se normalno radno vrijeme - rekao je Erdogan.

Naglasio je, također, da je "od životnog značaja da se svi kada dođu na red vakcinišu protiv COVID-19".