Privremeno se zatvaraju međunarodni granični prijelazi za promet putnika i to: Aerodrom Sarajevo, Aerodrom Mostar, Aerodrom Banja Luka i Aerodrom Tuzla. 

Ova odluka stupa na snagu 30. marta.

Na današnjoj vanrednoj sjednici donesena je Odluka o zabrani ulaska u Bosnu i Hercegovinu svim stranim državljanima, u okviru mjera borbe protiv koronavirusa.

Izuzetak je napravljen samo u slučaju vrlo rijetkih kategorija, kao što su diplomate, EUFOR, NATO...

- Danas smo donijeli Odluku prema kojoj se zabranjuje svim stranim državljanima ulazak u BiH, izuzetak su diplomate, ljudi koji dolaze zbog medicinske pomoći. Definirali smo granične prijelaze za prijevoz robe u cestovnom prometu u tranzitu kroz Bosnu i Hercegovinu. Prema Hrvatskoj to su Bijača, Bosanska Gradiška i  Bosanski Šamac, a izuzetak su dva granična prijelaza u Neumu. Granični prijelaz prema Srbiji je na Rači, a prema Crnoj Gori je Klobuk. Donijeli smo i Odluku o oslobađanju od plaćanja indirektnih poreza na medicinski materijal i opremu. Ona je privremena. Oslobađa se samo humanitarna pomoć upućena institucijama bilo kog nivoa vlasti. Privatne pošiljke neće biti oslobođene plaćanja, jer mi ne znamo gdje će završiti- kazao je predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija. 

Vijeće ministara BiH usvojilo je i Prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za period april - juni 2020. godine, Prijedlog odluke o privremenom prekidu izdavanja viza u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine, Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, Prijedlog odluke o određivanju graničnih prijelaza za prijevoz robe u cestovnom prometu u tranzitu kroz Bosnu i Hercegovinu, Prijedlog odluke o oslobađanju od obračuna i plaćanja indirektnih poreza i povrata već plaćenih indirektnih poreza na opremu i sredstva donirana od domaćih i međunarodnih subjekata za potrebe prevencije, suzbijanja i otklanjanja epidemije prouzrokovane virusom korona (COVID – 19) i Informaciju o regionalnim mjerama za olakšavanja prometa vitalnih proizvoda uslijed krize uzrokovane virusom korona.