open-navfaktor-logo
search
Porezna uprava
Od 5. maja porastao broj zaposlenih u FBiH za blizu 10.000
Ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH na dan 22. juni po prebivalištu osiguranika iznosi 517.597, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.
26.06.2020. u 12:05
get url
text
get url
text

Od početka pandemije, u Federaciji BiH je na dan 05.05.2020. godine zabilježen najmanji broj zaposlenih i bio je 507.607. U međuvremenu broj zaposlenih se povećao i na dan 22.06.2020. godine broj zaposlenih (prema prebivalištu osiguranika) je veći za 9.990.   

U tabelarnom pregledu dat je pregled stanja broja zaposlenih po prebivalištu zaposlenika i sjedištu poslodavca razvrstanih po kantonima i općinama na dan 22.06.2020.godine.

Objavljeni podaci o zaposlenim osobama su kreirani na osnovu obrazaca koji su procesuirani do posljednjeg statusa i proslijeđeni nadležnim vanbudžetskim fondovima. Razlika u broju zaposlenih prema prebivalištu i mjestu rada, zasnovana je na proceduri generisanja i vrsti podataka.

Naime, broj zaposlenih se bazira na prebivalištu zaposlenika (JMBG) bez obzira gdje je osoba zaposlena (u općini prebivališta ili drugoj općini ili u istom kantonu ili drugom kantonu), a broj zaposlenih prema mjestu rada, odnosno prema mjestu poslodavca (JIB-a), generisan je prema broju zaposlenih kod obveznika uplate doprinosa, bez obzira da li se radi o punom ili nepunom radnom vremenu, ili gdje uposlenik ima prebivalište (može biti iz općine gdje je zaposlen, ali može biti iz druge općine ili drugog kantona), tako da je razlika u broju za onu vrijednost koja odgovara broju osoba koje imaju dva ili više radnih mjesta sa nepunim radnim vremenom, saopćila je Porezna uprava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.