open-navfaktor-logo
search
Nema zahtjeva
Od Ambasade BiH još niko od bh. građana nije tražio pomoć za napuštanje Ukrajine
Prema informacijama Ambasade Bosne i Hercegovine u Budimpešti, koja nerezidentno zastupa interese BiH u Ukrajini, mali broj bh. državljana nalazi se u Ukrajini i borave na privremenoj osnovi kao pripadnici Misije OSCE-a u toj zemlji.
14.02.2022. u 11:28
get url
text

Kako je Feni rečeno u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Ambasadi se za sada niko od građana BiH nije obratio sa zahtjevom za pomoć u napuštanju teritorije Ukrajine.

Ministarstvo vanjskih poslova inače nema nadležnost niti ovlaštenje za vođenje evidencije o boravku bh. državljana u inostranstvu niti su oni obavezni da se prijavljuju nadležnim diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH tokom boravka u inostranstvu, tako da Ministarstvo može raspolagati samo nezvaničnim procjenama, pojašnjeno je Feni.

Ipak Ministarstvo je državljanima Bosne i Hercegovine preporučilo da izbjegavaju putovanje u područja u Ukrajini gdje je, prema medijskim izvještajima, registrirano pogoršanje sigurnosne situacije i koncentracija vojnih snaga.

- Za putovanja u ostale dijelove Ukrajine, bosanskohercegovačkim državljanima savjetujemo da do daljnjeg odgode putovanja koja nisu nužna. Ukoliko nisu u mogućnosti odgoditi putovanje zbog ranije preuzetih obaveza i zakazanih termina savjetujemo oprez i svakodnevno informiranje o trenutnoj situaciji iz pouzdanih i raspoloživih izvora - rečeno je.

Također, bh. građane uputili su da je za konzularnu pomoć nadležna Ambasada Bosne i Hercegovine u Mađarskoj.

U toku su snažne diplomatske aktivnosti u cilju zaustavljanja napetosti između Rusije i Ukrajine. Mediji su izvijestili o raspoređivanju oko 100.000 ruskih vojnika na ukrajinskoj granici, dok Moskva poriče da planira invaziju na Ukrajinu, ali kaže da bi mogla poduzeti neodređenu "vojno-tehničku" operaciju ako se ne ispuni niz zahtjeva, uključujući obećanja NATO-a da nikada neće primiti Ukrajinu u članstvo i da će povući snage iz istočne Evrope.

Neke zapadne zemlje upozorile su da se Rusija priprema za vojnu akciju, a Sjedinjene Američke Države su izjavile da bi Moskva mogla početi sa zračnim bombardovanjem "u bilo kojem trenutku".

Više od deset zemalja pozvalo je svoje građane da napuste Ukrajinu, a neke su povukle osoblje ambasade iz glavnog grada.

Mjesecima jača zabrinutost da Rusija, koja je nagomilala snage na ukrajinskoj granici, razmišlja o invaziji na Ukrajinu. Snage koje Rusija podupire već kontroliraju dijelove istočne Ukrajine, a Rusija je anektirala poluotok Krim 2014. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.