Za 2 miliona KM

Od Belgije do Sjeverne Irske: Grbavica u evropskom ruhu

Objavljeno: 12.10.2018. u 20:27 Autor: S. Š.

Travnjak je najveća, ali ne i jedina novost na Grbavici u odnosu na meč protiv Belgijanaca

Novi travnjak sa hibridnom travom koštao je 1,7 miliona KM

Zmajeve ćemo opet gledati na Grbavici. Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine, od svog nastanka i prve zvanične utakmice odigrane 30. novembra 1995. godine, rijetko je domaće utakmice igrala u Dolini ćupova.

Dugo godina dom Ljiljana i Zmajeva bilo je Koševo, a potom je naš državni tim preselio na Bilino polje. Zenički hram fudbala bio je poprište nekih od najvećih pobjeda, a "preko travnjaka u Zenici" naši reprezentativci su stigli i do Svjetskog prvenstva u Brazilu, jedinog velikog takmičenja na kojem smo učestvovali do sada...

Grbavica je u prošlosti najčešće bila domaćin mladoj reprezentaciji, a povremeno bi neki, nebitan, prijateljski meč odigrao naš A tim (Malta, Makedonija, Katar). Međutim, stvari su se promijenile prošle godine.

Silom prilika, nakon što je Bilino polje suspendovano zbog incidenata nakon duela sa Grčkom, N/FSBiH je bio primoran da osposobi drugi stadion. Između Koševa i Grbavice odluka je pala na Željin dom.

Tako je reprezentacija Belgije 7. oktobra 2017. godine gostovala u Dolini ćupova, gdje je slavila sa 4:3. No, kod belgijskih zvijezda rezultat je pao u drugi plan, a svi redom su kritikovali katastrofalan teren, kojeg je uništila kiša koja je tada padala danima prije meča.

- Neprihvatljivo je igrati meč ovakve važnosti na ovakvom terenu. FIFA mora poduzeti nešto jer igramo na nivou gdje svako gleda naše mečeve. Posljednji put sam igrao na ovakvom terenu kada sam imao sedam godina - kazao je tada Kevin De Bruyne, reprezentativac Belgije koji nosi dres Manchester Cityja.

I bio je upravu. Teren je zaista bio u katastrofalnom stanju, a to su uvidjeli i oni koji brinu o tome. Stoga su FK Željezničar i N/FSBiH hitno reagovali i tokom ljetne pauze travnjak na Grbavici je zamijenjen, nedavno je postavljana i hibridna trava, a ova "akcija" koštala je nešto više od 1,7 miliona maraka.

Travnjak je najveća, ali ne i jedina novost na Grbavici u odnosu na meč protiv Belgijanaca. Na Željinom stadionu su nedavno postavljeni i elektronski brojači ulaznica, popularni ježevi. Ovaj projekat koštao je 390.482 KM, a finasirali su ga krovni Savez i UEFA.

Postavljeni su elektronski brojači ulaznica 

Uz to, montirane su nove klupe za rezervne igrače, a urađeni su i radovi na asfaltiranju platoa ispod južne tribine, postavke platforme za kamere na istočnoj tribini, postavljana je "panik” rasvjeta, asfaltirani su prolazi za hitna i vatrogasna vozila... Sve to dalo je novo lice Željinom stadionu, koji će u evropskom ruhu biti domaćin meča BiH - Sjeverna Irska.  

Stigle su nove klupe za rezervne igrače

Uoči starta nove sezone na stadion su postavljeni i novi LED baneri. Željo je iz vlastitih sredstava i uz sponzorstvo kompanije koja je izvršila nabavku panela, izvršio kupovinu 160 metara kvadratnih najmodernijih LED banera (vrijednost 251.344 KM), te je postao prvi klub u Premijer ligi BiH sa reklamnim LED banerima. 

Grbavicu krase i novi LED baneri 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije