Od danas država mladima plaća pola rate kredita za kupovinu stana

Objavljeno: 15.07.17 u 15:22

Danas u Hrvatskoj stupa na snagu Zakon o subvencioniranju stambenih kredita, kojim se država obavezuje da u trajanju od četiri godine plaća mladima pola rate kredita za kupovinu prvog stana ili kuće.

Država sufinansira kredit koji ne premašuje 100.000 eura
Država sufinansira kredit koji ne premašuje 100.000 eura

Dobiju li ili usvoje dijete u tom periodu, za svako dijete rok će se produžiti za još dvije godine, stoji u Zakonu.

Njime se omogućava kupovina novih, ali i korištenih stanova i kuća vrijednosti do 1500 eura po kvadratnom metru, pri čemu država sufinansira kredit koji ne premašuje 100.000 eura. Nekretnina može biti i skuplja, ali ostatak se neće subvencionirati.

Efektivna kamatna stopa na taj kredit ne smije biti veća od 3,75 posto godišnje. Očekuje se da će prijave zainteresiranih građana za subvencije krenuti 20. augusta, nakon što se dogovore svi detalji s bankama, prenosi Index.

Za provedbu zakona u ovoj je godini osigurano 17,5 milijuna kuna. HDZ-ova vlada uvela je ovu mjeru nakon što je ukinuta olakšica za kupovinu nove nekretnine.

Opozicija je tvrdila da će zakon više koristiti bankama nego mladim porodicama, ali i da će državni budžet više zaraditi od ukinute porezne olakšice na kupovinu prvog stana, nego što će izdvojiti za subvencije.