open-navfaktor-logo
search
Vijeće EU-a
Od lidera u BiH očekujemo angažman na formiranju vlasti na svim nivoima
Vijeće također pozdravlja kontinuirano prisustvo operacije Althea te iskazuje volju za produženje mandata
15.10.2018. u 11:58
get url
text
Vijeće za vanjske poslove EU

Vijeće za vanjske poslove Evropske unije (EU), kojeg čine ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a, je ponovilo svoju nedvosmislenu posvećenost evropskoj perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države.

- Nakon izbora 7. oktobra, te podsjećajući na zaključke iz juna 2018. godine, Vijeće očekuje od svih lidera da se konstruktivno angažiraju na formiranju vlasti na svim nivoima i u interesu svih građana. Vijeće podsjeća kako očekuje od vlasti u BiH da daju prioritet reformama potrebnim za napredovanje na putu ka EU-u, što će osigurati potpunu i djelotvornu provedbu Reformske agende – navodi se u saopćenju.

Vijeće također pozdravlja kontinuirano prisustvo operacije Althea te iskazuje spremnost EU-a da u ovoj fazi nastavi izvršni vojni mandat operacije Althea kako bi podržao vlasti BiH u očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja.

- Vijeće očekuje prezentaciju sljedećeg Strateškog pregleda 2019. godine kao osnovu za diskusiju sa državama članicama o zadacima i opcijama EUFOR-a za budućnost operacije, uzimajući u obzir potrebu da se podrži napredak BiH u procesu integracije u EU i uzimajući u obzir sigurnosnu situaciju na terenu. Vijeće priznaje važnost kontinuirane koordinacije EUFOR Althea sa drugim međunarodnim akterima na terenu – navodi se u saopćenju.

Evropska unija, dodaje se, nastavlja podsticati vlasti u BiH da, uz podršku međunarodne zajednice, inteziviraju napore na rješavanju odlaganja viška municije, oružja i eksplozivnih naprava, kao i deminiranja i drugih vanrednih pitanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.