open-navfaktor-logo
search
Pušten "po zakonu"
Od "nedozrelog, socijalno neodgovornog i konfliktnog" Šeraka ni traga ni glasa
Iznenađuje odluka Kantonalnog suda da Šeraka pusti na slobodu, posebno zbog činjenice da je i ranije bio u bjekstvu, te da je uprava KPZ-a dostavila izvještaj o penološkom tretmanu optuženog iz kojeg se vidi tok resocijalizacije optuženog, te njegovo ponašanje na izdržavanju kazne zatvora
19.11.2018. u 21:27
get url
text

"Psihološka analiza ukazuje da su kod optuženog prisutni elementi antisocijalnog poremećaja, te emocionalna nedozrelost. Prisutna je i socijalna neodgovornost, loše prosuđivanje i sklonost impulsivnim radnjama, neusvajanje moralnih i duševnih normi ponašanja, a prisutan je i otpor prema autoritetu i isti je sklon konfliktim reakcijama.

Interesantno je napomenuti da je u podacima o penološkom tretmanu zabilježeno i to da je optuženi u nekoliko navrata disciplinski tretiran u Zavodu, kao i to da je prilikom izdržavanja kazne zatvora izvršio bjekstvo. U bjekstvu se nalazio u periodu od 14.10.2012. do 19.12.2012. godine.

Iz izvoda iz kaznene evidencije PU Sarajevo od 04.11.2013. godine i 11.12.2017. godine, vidi se da je optuženi ranije krivično osuđivan, da se radi o višestrukom povratniku, a kako je to navedeno u ovoj presudi kod ličnih podataka optuženog."

Dio je ovo presude Kantonalnog suda u Zenici, kojom je Adnan Šerak, već 28 dana i zvanično bjegunac iz zeničkog KPZ-a za kojim tragaju sve policijske agencije u zemlji, nepravomoćno osuđen na sedmogodišnju kaznu zatvora zbog nanošenja teških tjelesnih povreda sa smrtnom posljedicom zatvoreniku Dženanu Džaki.

To ipak nije spriječilo Kantonalni sud u Sarajevu da mu dozvoli jednomjesečni prekid izdržavanja jedinstvene zatvorske kazne od devet i po godina, na koju je osuđen zbog dvostrukog pokušaja ubistva, te drugih krivičnih djela, a čije izdržavanje mu je isticalo 25. oktobra ove godine. Zanimljivo je da mu je prekid odobren samo mjesec i nekoliko dana prije kraja izdržavanja te kazne.

Šerakov advokat Kerim Čelik ranije je za Faktor potvrdio da je u slučaju odobravanja prekida izdržavanja za njegovog klijenta potpuno ispoštovana zakonska procedura, kao i da je Centar za socijalni rad u Ilijašu dao pozitivno mišljenje. Čelik je tada kazao i da "Šerak nije tako opasan kako se u javnosti predstavlja."

Ipak, iznenađuje odluka Kantonalnog suda da Šeraka pusti na slobodu, posebno zbog činjenice da je i ranije bio u bjekstvu, te da je uprava KPZ-a dostavila izvještaj o penološkom tretmanu optuženog iz kojeg se vidi tok resocijalizacije optuženog, te njegovo ponašanje na izdržavanju kazne zatvora.

Iz Kantonalnog suda su na naš upit tek šturo odgovorili da je Sud donio odluku u ovom predmetu, te nas uputili na Zakon o izvršenju krivičnih sankcija.

Odgovor Kantonalnog suda u sarajevu 

Šerak je, podsjećamo, i 2012. godine pušten na prekid izdržavanja kazne, kada je ranjen u pucnjavi. I tada je bio više od dva mjeseca u bijegu, nakon čega je vraćen u zatvor, uz ukidanje vanzavodskih pogodnosti.

Presudom Kantonalnog suda u Zenici Šerak je nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora za nanošenje smrtonosnih povreda zatvoreniku Dženanu Džaki u KPZ-u Zenica, nakon što je Vrhovni sud već jednom istu presudu ukinuo i vratio predmet Sudu na ponovno odlučivanje.

Džaka je 5. augusta 2013. sa povredama glave primljen na Odjel intenzivne njege Hirurškog odjela Kantonalne bolnice Zenica, gdje je šest dana kasnije preminuo. Sve vrijeme je bio u komi, a obdukcijom je utvrđeno da je preminuo od posljedica povreda lobanje.

Prema nepravomoćnoj presudi, Šerak je 5. augusta u prostorijama razglasa Prvog paviljona pozvao osuđenika Nenada Kojića te zatražio da zovne Dženana Džaku. Nakon što je Džaka došao, Šerak mu je pokazao određene fotograje te ga pitao zašto se slika s njegovim dušmanima, na šta mu je on, navodno, rekao da mu je Šerak prijatelj. Nakon toga ga je Šerak, tražeći da spusti ruke i gleda prema njemu, dva puta udario šakom u glavu, a Džaka je pao. Preminuo je usljed teških prijeloma kostiju glave.

Nenad Kojić je tokom suđenja priznao da je on namjerno ubio Džaku i da je Šerak nevin. Njegovo priznanje Sud, međutim, nije prihvatio.

Šerak je u KPZ smješten nakon presude Vrhovnog suda FBiH iz 2009.godine, kojom je osuđen na osam i po godina zatvora za pokušaj ubistva Dragana Jeftića i Irfana Osmića, na koje je pucao u decembru 2008. godine u kafiću na Grbavici.

Kasnije mu je ta kazna objedinjena sa dvije presude Općinskog suda u Visokom, te mu je izrečena jedinstvena kazna od devet i po godina zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.