open-navfaktor-logo
search
Sloboda novinarskog rada
Od početka rata u Siriji je ubijeno najmanje 707 medijskih radnika
Sirijska mreža za ljudska prava (SNHR) saopćila je da je u Siriji od početka rata poginulo najmanje 707 novinara i medijskih radnika.
03.05.2020. u 19:03
get url
text

Povodom Svjetskog dana slobodnih medija, SNHR je u saradnji s Novinarima bez granica objavio izvještaj u kojoj se Sirija po slobodi medija nalazi na 174. mjestu od ukupno 180 analizom obuhvaćenih država.

U izvještaju se navodi da su slobode novinarskog rada na terenu u Siriji i dalje znatno ograničene i da je od početka rata, odnosno od marta 2011. godine u toj zemlji ubijeno 707 novinara i medijskih radnika. Među poginulim je i šest žena i devet stranaca.

Dalje se navodi da su snage lojalne režimu Bashara al-Assada odgovorne za smrt najmanje 551 medijskog radnika, uključujući pet stranaca i jednu ženu, a da su u ruskim zračnim napadima ubijena 22 medijskih radnika.

Teroristi ISISL-a odgovorni su za smrt 64 medijskih radnika u Siriji, uključujući tri stranca i dvije žene.

Teroristi YPG/PKK-a ubili su četiri, a snage sirijske opozicije i antirežimske grupe su odgovorne za smrt 33 medijska radnika.

Snage međunarodne koalicije za borbu protiv ISIL-a odgovorne su za smrt jednog novinara, a smrt 32 medijskih radnika nije rasvijetljena.

Uporedo s tim, od početka rata u Siriji je pritvoreno 1.169 medijskih radnika, a 422 od njih još uvijek su iza zatvorskih rešetaka. Među medijskim radnicima koji su i dalje u pritovu u Siriji je 17 stranaca i tri žene.

Tokom rata u Siriji život su izgubila i četverica saradnika Agencije Anadolija. Prošle godine je u ruskom zračnom napadu u Idlibu ubijen Enes Diyab koji je radio kao slobodni dopisnik AA. U Halepu je 2015. godine u napadu terorista ISIS-a ubijen AA dopisnik Salih Mahmud Leyla, a u iste godine u ruskom zračnom napadu u Idlibu je ubijen i fotoreporter Vesim al-Adil. U februaru 2016. godine u napadu Assadovih režimskih snaga u Damasku je ubijen i AA slobodni dopisnik Majidi Dirani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.