- Od ponoći, državljani Srbije kao i strani državljani, pri ulasku u zemlju neće biti u obavezi da imaju negativan PCR test, brzi antigenski test, dokaz o preležanoj bolesti niti potvrdu o vakcinaciji, bez obzira na to iz koje zemlje svijeta dolaze u Republiku Srbiju.

VEZANI TEKST - Ukinuta sva ograničenja: Građani BiH od danas mogu ući u Hrvatsku bez covid potvrda

Odluka o slobodnom ulasku građana Srbije i stranih državljana u zemlju donijeta je na osnovu trenutne epidemiološke situacije u našoj zemlji i u skladu je s odlukama većine zemalja Evrope i regiona. Nadležne institucije nastavljaju da prate razvoj epidemiološke situacije u Srbiji iz sata u sat i blagovremeno će obavještavati javnost - dodaje se u saopćenju.

Naglasili su da je važno imati na umu da ova odluka ne znači da je pandemija koronavirusa završena i da građani ne trebaju voditi računa o svom zdravlju.

- Na snazi ostaje preporuka o nošenju maski u zatvorenom prostoru, dok je nošenje maski u zdravstvenim ustanovama obavezno. Covid ambulante, punktovi za testiranje na prisustvo zarazne bolesti COVID-19 i punktovi za vakcinaciju nastavljaju da rade uobičajeno - navedeno je u saopćenju.

Hrvatska je od 1. maja ukinula sva ograničenja za ulazak u tu susjednu zemlju.