open-navfaktor-logo
search
UIOBiH
Od švercera oduzeti duhan i cigarete u vrijednosti od 76.000 KM
U nastavku pojačanih aktivnosti na sprečavanja nelegalnog prometa duhana i duhanskih prerađevina u BiH ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u nekoliko odvojenih akcija privremeno su oduzeli akciznu robu tržišne vrijednosti u iznosu od 76.000 KM.
16.06.2020. u 12:57
get url
text

Tokom provođenja operativnih aktivnosti ovlašteni službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UIO iz regionalnog centra Banja Luka  privremeno su oduzeli 945 paklica cigareta stranog porijekla i 68,50 kilograma sitno rezanog duhana. Oduzeti akcizni proizvodi nisu bili obilježeni akciznim markicama koje izdaje Uprava za indirektno oporezivanje kako je to propisano članom 25. Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, već su bili namijenjeni crnom  tržištu u BiH. Procijenjena tržišna vrijednost oduzete akcizne robe iznosi oko 15.000 KM

Službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra Sarajevo proveli su pojačane kontrole putničkih i teretnih motornih vozila na putnim komunikacijama Sarajevo - Zenica i Sarajevo - Konjic, gdje je pronađeno i privremeno oduzeto 250 kg rezanog sušenog duhana i 3.750 paklica cigareta. Navedena roba nije bila obilježena akciznim markicama koje izdaje Uprava za indirektno oporezivanje kako je to propisano članom 25. Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, već su bili namijenjeni crnom tržištu u BiH. Ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi oko. 61.000 KM.

Protiv lica od kojih je oduzeta navedena akcizna roba, pokrenut će se prekršajni i krivični postupci kod nadležnih sudova. U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UIO su koristili specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS, saopćeno je iz UIOBiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.