Odabrana bh. selekcija ovogodišnjeg programa Festivala MESS

Objavljeno: 15.06.17 u 14:11

Tri predstave nastale u produkcijama domaćih teatarskih kuća - "Mi djeca sa kolodvora Zoo" Narodnog pozorišta Tuzla i reditelja Adnana Omerovića, "Otkrivanje žene" Harisa Pašovića Narodnog pozorišta Sarajevo i East West Centra te "Moja Fabrika" rediteljice Selme Spahić i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, odabrano je u bh. selekciju 57. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Među odabranim i predstava "Otkrivanje žene" Narodnog pozorišta Sarajevo
Među odabranim i predstava "Otkrivanje žene" Narodnog pozorišta Sarajevo

Naglašavajući da se za bh. selekciju prijavilo ukupno 13 predstava iz 10 pozorišnih kuća, dramaturginja, teoretičarka i kritičarka iz Slovenije Alja Predan, koja je selektorica ovogodišnjeg programa, istakla je da su odabrane predstave dokaz da se na osnovu klasičnog dramskog teksta ili adaptacije, odnosno dramatizacije literature mogu napraviti odlične i vrlo aktuelne predstave.

- Odabrane predstave se po temi, pozorišnom jeziku i umjetničkim ostvarenjima mogu označiti kao vrhunske. Sve tri izabrane predstave različite su po mnogim elementima, ali ipak imaju nešto zajedničko. Sve tri su angažirane, sve tri upozoravaju na društvene anomalije i sve tri se bave takozvanim društvenim marginama. Ženama, radnicima, mladima. To ukazuje da pozorište u BiH nije sasvim apatično i imuno na društvene probleme - objasnila je Predan.

Ovogodišnji 57. Internacionalni teatarski festival MESS bit će održan od 30. septembra do 8. oktobra, a u njegovom fokusu bit će atipični naratori i naratorke te oni čiji se glasovi rjeđe čuju u društvu, saopćeno je iz Festivala MESS.